REAKCIJE

Oružane snage BiH: Stavit ćemo ljudstvo na raspolaganje

Ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana, Oružane snage BiH stavit će se u funkciju

OSBiH: Čekaju odluku Predsjedništva. Arhiv

M.Aš. / Avaz.ba

17.3.2020

Oružane snage Bosne i Hercegovine saopćile su kako su spremne staviti na raspolaganje resurse radi pomoći civilnom stanovništvu u zaštiti od pandemije.

- Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa primarno nalaže angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok će angažman Oružanih snaga BiH biti definiran posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija - saopćeno je iz Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH će, kako navode, staviti na raspolaganje svoje kapacitete.

- Angažman Oružanih snaga BiH podrazumijevao bi postavljanje i održavanje šatorskih punktova na graničnim prijelazima i drugim planiranim lokacijama. Do sada prema Zajedničkom štabu OSBiH nije upućena nikakva odluka Predsjedništva BiH i Ministarstva odbrane BiH za upotrebu Oružanih snaga BiH - navodi se u saopćenju.

Istaknuto je da trenutno vrše pripremu ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava za postavljanje šatora na određene lokacije, a koji će posebnim zahtjevom biti dostavljeni i odobreni od Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta.

- Ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana, Oružane snage BiH stavit će se u funkciju i odgovoriti u skladu sa zahtjevom, bilo da se radi o angažiranju potrebnog ljudstva ili ustupanju materijalno-tehničkih sredstava.

Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH i biti spremne da reagiraju u skladu sa zakonom propisanom misijom i da, u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta, pruže pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - zaključile su Oružane snage BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.