NOVE MJERE

Obuća: Građani moraju biti odgovorni i poštivati naredbe i preporuke

Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde zaduženo je da obavlja dnevne kontrole poštivanja mjere o izolaciji rizičnih osoba

Obuća: Svi moramo sarađivati. Arhiv

Avaz.ba / Fena

18.3.2020

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde usvojila je niz zaključaka i mjera radi prevencije širenja koronavirusa na području tog kantona.


Dezinfekcija javnih objekata

Premijerka BPK Aida Obuća ističe da je Vlada, osim mjera koje se odnose na dezinfekciju svih javnih institucija, ustanova i objekata, sedmičnog pranja ulica, osiguranja dezinfekcionih sredstva te kontrole osoba koje su u izolaciji, predložila mjere kojima će se suzbiti ili ublažiti nestašica prehrambenih i higijenskih proizvoda na tržištu BPK te zaštititi potrošači i poslovanje privrednih subjekata. 

- Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde zadužen je da izvrši dezinfekciju svih javnih institucija, ustanova i objekata. Data je i saglasnost ovoj ustanovi za dodatni angažman osoba koje su u evidenciji Službe za zapošljavanje BPK – sanitarnih medicinskih tehničara te saglasnost Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za davanje ovlaštenja drugim inspektorima za poslove sanitarne i tržišne inspekcije - precizirala je Obuća.


Vlada BPK Goražde. Arhiv

Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde - Uprava policije, u koordinaciji sa Sanitarnom inspekcijom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, zaduženo je da obavlja dnevne kontrole poštivanja mjere o izolaciji rizičnih osoba.

- Predloženo je da Kantonalni štab civilne zaštite donese mjeru da MUP BPK uspostavi punktove na ulazima u Kanton kako bi se kontrolirao ulazak ljudi i roba na područje BPK, dok je Direkciji robnih rezervi BPK data saglasnost da, u saradnji sa Kantonalnim štabom civilne zaštite, osigura dovoljne količine osnovnih životnih namirnica (brašno, ulje, so, šećer, konzerve) te higijenske potrepštine koje će se upotrijebiti u slučaju poremećaja na tržištu BPK Goražde - pojasnila je Obuća.


Smanjenje obaveza

Napomenula je da je Vlada BPK Goražde prihvatila prijedlog mjera Ministarstva za privredu prema kojima će se razmotriti mogućnost smanjenja obaveza privrednim subjektima, u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima, a na osnovu analize štetnih utjecaja izazvanih koronavirusom na privredne subjekte u BPK.

- Preporuka građanima BPK Goražde je da, prije svega, budu savjesni, da poštuju u potpunosti preporuke, ali i naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite. Ukoliko svi budemo sarađivali, smatram da ne bi trebalo doći do štetnih posljedica - poručila je premijerka BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.