SAOPĆENJE

Bevanda: Nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH

Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi je do 1. aprila ove godine, kaže Bevanda

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Avaz

Avaz.ba

18.3.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda naglasio je, povodom novonastale situacije sa širenjem koronavirusa, da nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH te da institucije, u skladu sa svojim nadležnostima, kontroliraju situaciju. 

- Ni u uvjetima kad nije usvojen proračun za ovu godinu nije izgubljena kontrola i uspjeli smo donošenjem važnih odluka ovih dana da organiziramo rad sa postojećim sredstvima. Bilo bi mnogo lakše da je usvojen proračun koji smo jučer, uz prikupljena mišljenja, uputili Generalnom tajništvu Vijeća ministara i očekujem da ćemo već na narednoj sjednici uspješno okončati svoj dio posla i usvojiti ga - naglasio je Bevanda.

Podsjetio je da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Ministar Bevanda očekuje da će nakon skorog izjašnjenja u Vijeću ministara nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ.


Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Avaz

Dodao je da su posljedice koronavirusa globalni problem, zbog čega se može očekivati i pomoć međunarodnih finansijskih institucija, a Međunarodni monetarni fond već je pripremio programe koji bi finansirali aktivnosti u vrijeme ovih vanrednih okolnosti.  

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora uprave za indirektno oporezivanje, istaknuo je da nema smetnji u radu Uprave te da se prate događanja u okviru krajnje potrošnje i priliva prihoda i, u zavisnosti od analiza, UO je spreman da poduzme potrebne aktivnosti.

Naglasio je da sada treba poduzeti mjere da se ublaži udar na privredu, poljoprivredu i, općenito, na standard građana te da entitetske vlade, koje imaju nadležnost za konkretna područja, već poduzimaju određene mjere.

Ministar Bevanda zaključio je da je nužno djelovati u okviru Ustava i zakona bez obzira na to što je situacija vanredna te da uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timski rad na svim nivoima vlasti, jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.