SASTANAK

Mitrović i Minasi: Italija spremna s bh. vlastima podijeliti iskustva u vezi koronavirusa

Razgovarano o hitnim mjerama koje dvije države preduzimaju kako bi se ublažile ozbiljne posljedice pandemije

Sastanak u Sarajevu. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

Avaz.ba

18.3.2020

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini Nikolom Minasijem.

Na sastanku, koji je održan na inicijativu ambasadora Minasija, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH koronavirusa na privrednu saradnju Bosne i Hercegovine i Italije, posebno u oblasti prometa.



Mitrović: Promet ne smije stati. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

Izražavajući solidarnost i punu podršku prijateljskom italijanskom narodu i Vladi te zemlje u borbi sa pandemijom koronavirusa, ministar Mitrović obavijestio je ambasadora Minasija da je Vijeće ministara BiH, izmijenilo Odluku o zabrani ulaska stranih državljana u BiH i iz te odluke izuzelo posade kamiona i aviona koji prevoze robu i repromaterijal neophodan za rad privrednih preduzeća.

- Privreda mora funkcionirati, pomoć mora dolaziti, promet ne smije stati - poručio je Mitrović.

S tim u vezi, ministar Mitrović naglasio je da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH poslalo i prijedlog koridora koji će se koristiti za tranzit, sa tačno određenim mjestima i vremenom zadržavanja, te zdravstvenom kontrolom vozača.


Minasi: Italija spremna podijeliti iskustva. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH

Ministar Mitrović upoznao je ambasadora Minasija i sa problemima i zabranama s kojima se vozači susreću prilikom ponovnog ulaska i prolaska kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ambasador Minasi obećao je da će Vlada Italije stati na stranu vozača i pokušati utjecati na rješavanje problema u oblasti prometa u zemljama regiona koje su članice Evropske unije.

Ambasador Minasi rekao je da je Vlada Italije spremna da sa vlastima u BiH podijeli sva iskustva u vezi sa suzbijanjem pandemije koronavirusa, kao i u vezi sa organizacijom karantina na graničnim prijelazima.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim oblicima saradnje BiH i Italije u sektorima prometa i komunikacija nakon zaustavljanja i okončanja pandemije korona virusa. S obzirom na visok nivo vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja, dogovoreno je da Italija razmotri mogućnost povećanja kontingenta međunarodnih bilateralnih dozvola za prijevoznike u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.