ANALIZA

Stručnjaci objasnili: U Njemačkoj 16.000 zaraženih, umrlo 40 osoba

U ovoj zemlji postoji i mreža neovisnih laboratorija koji testiranja provode još od januara

Njemačka trenutno ima 25.000 kreveta na odjelima intenzivne njege. Agencije

Avaz.ba

20.3.2020

Iako je Njemačka jedna od država s najviše zaraženih koronavirusom, u toj državi do sada su preminule 44 osobe. 

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih je 16.000, dok je broj mrtvih 44, što znači da je stopa smrtnosti 0,18 posto. U poređenju s ostalim evropskim državama u kojima je sada epidemija na vrhuncu, to je iznimno malo. 

U Italiji je, napominju naučnici, stopa smrtnosti 8,3 posto, u Velikoj Britaniji 3,9 posto, a u Francuskoj 2,9 posto. 

Ričard Pebodi (Richard Pebody) iz Svjetske zdravstvene organizacije pokušao je objasniti zašto je tako.

Nemamo tačan odgovor na to pitanje, ali se vjerovatno radi o kombinaciji različitih faktora - kaže. 

Njemačka trenutno ima 25.000 kreveta na odjelima intenzivne njege, kao i uređaje za respiraciju. Vlada je najavila kako će u narednim sedmicama udvostručiti broj kreveta kako bi se izbjegle velike gužve u bolnicama. 

Čak je najavljeno da će hoteli i velike javne dvorane biti prenamijenjeni u bolnice za pacijente s blažim oblikom bolesti.


U Njemačkoj mlađa populacija zaražena. Agencije

Poređenja radi, Francuska ima 7.000 kreveta na intenzivnoj njezi, dok Italija ima svega 5.000. U Velikoj Britaniji taj je broj 4.000, dok vlasti tvrde da imaju 5.000 respiratora.

Razlog za ovako malu smrtnost u Njemačkoj može biti i rano testiranje. Direktor Instituta za virologiju u Berlinu Kristijan Drosten (Christian) kaže da su bolest prepoznali rano.

Svako ko pokazuje simptome, ko je bio u kontaktu s nekim kome je potvrđena bolest ili se nedavno vratio iz rizičnog područja, može se testirati. Prema procjenama, u Njemačkoj se svakog dana može testirati 12.000 ljudi.

Za razliku od Italije, u Njemačkoj su zaraženi većinom mlađi ljudi, što, također, može biti faktor koji dovodi do manje stope smrtnosti.

Najviše je zahvaćena mlađa i zdravija populacija, u dobi od 20 do 50 godina.

Italijanski stručnjaci navode i kako Njemačka ne testira osobe koje su preminule. Dakle, ako osoba umre dok je u izolaciji, ona, vjerovatno, neće biti testirana i stoga neće ući u statistiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.