ODLUKE

Milion KM za saniranje negativnih ekonomskih efekata

U ovim trenucima bitno je hitno reagirati kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru

Vrijeme je za mjere podrške turističkim radnicima. Avaz

Avaz.ba

20.3.2020

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na hitnim sjednicama svih svojih organa jednoglasno je usvojila odluku da sredstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u iznosu od 1.000.000. KM, koja su bila planirana za investiranje u projekte u 2020. godini, preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo smatra da je u ovim trenucima bitno hitno reagirati kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru koji je najviše pogođen i najviše finansijske efekte trpi zbog novonastale situacije.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo danas je tu inicijativu uputila Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo te zamolila da resorno ministarstvo hitno proslijedi inicijativu na usvajanje na narednoj sjednici Vlade KS.

Ako Vlada Kantona Sarajevo podrži prijedlog Turističke zajednice Kantona Sarajevo, sredstva bi bila dodijeljena u skladu s jasno uspostavljenim kriterijima, onim subjektima koji su imali najveći broj prijavljenih noćenja i gostiju, a uredno su izmirivali zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici KS.

Od navedenih sredstava 80 posto će biti raspodijeljena hotelijerima, 15 posto incoming agencijama i pet posto turističkim vodičima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.