REAKCIJE

Novalić odgovorio premijeru ZDK: Umjesto što kukate, počnite raditi svoj posao

Vlada FBiH je donijela odluku da će uplatiti 21,5 miliona KM svim kantonima, gradovima i općinama

Fadil Novalić i Mirza Ganić. Avaz

Avaz.ba

22.3.2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je na pismo premijera ZDK Mirze Ganića, u kojem se traži od Vlade FBiH pomoć Zeničko-dobojskom kantonu.

- Vlada FBiH je donijela odluku da će uplatiti 21,5 miliona KM svim kantonima, gradovima i općinama. To uključuje i Zeničko-dobojski kanton i općine koje mu pripadaju. To je prva mjera. Zeničko-dobojski kanton će biti obuhvaćen i ekonomskim programom Vlade FBiH, naveo je Novalić za Vijesti.ba.

Novalić dodaje da je premijer Ganić na čelu Vlade koja raspolaže budžetom od skoro 399 miliona maraka.

- Koliko sam upoznat iz javnosti, Vlada ZDK nije pokrenula rebalans tog budžeta, tako da je dobar dio tih sredstava "parkiran" i neiskorišten, kaže Novalić i dodaje:

- Ako bacite pogled na budžet ZDK za 2020. godinu, možete vidjeti da u stavci «rekreacija, kultura i religija» stoji 4,9 miliona. Također, 4,3 miliona ide na "zaštitu životne sredine". Sada je vazduh čist, firme ne rade, auta se ne kreću, rekao je premijer FBiH za Vijesti.ba. 


Fadil Novalić i Mirza Ganić. Mirza Ganić

Novalić navodi da samo ove dvije stavke iznose preko 9 miliona što je više nego što će ijedna strana vlada poslati. 

- Sigurno da su umjesto kulturi, rekreaciji i ekologiji, ova sredstva potrebnija zdravstvu u ZDK, kaže Novalić i zaključuje:

- Umjesto da javno kuka članu Predsjedništva BiH koji vodi državu u ovom trenutku, i Vladi FBiH koja neprestano radi ovih dana, premijer Ganić je trebao pokrenuti rebalans budžet i vidjeti kako da usmjeri ova sredstva prema zdravstvu. Pozivam i premijera ZDK da počne raditi posao iz svoje nadležnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.