BIH

Zabrinutost zbog novih mjera protiv lažnih informacija

Naveo je da su mediji nezamjenjiv saveznik u pružanju važnih informacija građanima i u borbi protiv lažnih vijesti

Kavalek ističe da novinari moraju slobodno djelovati. Ilustracija

Avaz.ba

23.3.2020

Šef Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek i predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Dezir izrazili su zabrinutost povodom najava o uvođenju novih mjera protiv širenja panike i lažnih informacija o koronavirusu u BiH.

- U potpunosti razumijem cilj da se uhvati ukoštac sa širenjem lažnih informacija koje stvaraju paniku i nered tokom ove zdravstvene krize, ali navedeni propisi ne treba da sprečavaju slobodno djelovanje novinara niti njihovu sposobnost da izvještavaju o pandemiji i da pruže informacije koje su neophodne javnosti - istaknuo je Dezire povodom odluke Republike Srpske i Brčko distrikta i najava Federacije BiH o novčanim kaznama za širenje lažnih vijesti i izazivanje panike o novom virusu u medijima i na društvenim mrežama.

On je naveo da su mediji nezamjenjiv saveznik u pružanju važnih informacija građanima i u borbi protiv lažnih vijesti, saopćeno je iz OSCE-a.

Kavalek je navela da Misija OSCE-a u BiH nije upoznata o svim detaljima navedenih mjera, ali da je najbolji odgovor na širenje lažnih vijesti u čestoj komunikaciji vlasti s građanima, da bi im bile pružene pouzdane informacije o preduzetim mjerama, pravima i obavezama fizičkih i pravnih lica i o tome kako da se ponašaju u ovom vremenu izazova.

- Cenzura i ograničavanje slobode izražavanja nisu korisni i mogu potkopavati povjerenje u institucije - napomenula je Kavalek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.