Bojazan od gladi u vrijeme pandemije koronavirusa

Vlada KS: Niko neće biti gladan, ima dovoljno zaliha pšenice

Na lageru ima dovoljno sjemenskog materijala za povrće, a i u maloprodaji i u veleprodaji ima dovoljno sadnog materijala

Avaz.ba
25.03.2020 16:32

Vlada Kantona Sarajevo donijela dvije odluke koje se odnose na privredu u ovom kantonu

Foto: Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo donijela je dvije ključne odluke koje se tiču privrede u KS. Kako je istaknuo ministar privrede KS Draško Jeličić, prva odluka podrazumijeva formiranje stavke u budžetu KS, a odnosi se na saniranje posljedica pandemije koronavirusa na privredu KS u iznosu od pet miliona KM, dok je drugom odlukom formirano Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

- Radi boljih kontakata s privrednicima Ministarstvo se uvezalo s Privrednom komorom KS koja je ponudila jedan pojednostavljeni upitnik kako bi poslodavcima bilo olakšano dostavljanje podataka i koji će biti grupisani po sektorima i dostavljeni Koorinacionom odboru na razmatranje - naglasio je ministar Jeličić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je obavilo kontakte sa snabdjevačima hranom koji su istakli da rade u otežanim uvjetima, prijevoz uposlenika je usporen, kao i transport, ali da u oni u svojim skladištima imaju dovoljno robe za kontinuirano snabdijevanje grada. Naglašavaju da i dalje dobro komuniciraju sa dugogodišnjim dobavljačima, koji su garant dobrog snabdijevanja našeg tržišta hranom.

  • Vlada Kantona Sarajevo donijela dvije ključne odluke koje se tiču privrede u KS
    Vlada Kantona Sarajevo donijela dvije ključne odluke koje se tiču privrede u KS Foto: Ilustracija

Najavio je da će kvasac biti dostavljen u ponedjeljak u maloprodaju. Na lageru ima dovoljno sjemenskog materijala za povrće, a i u maloprodaji i u veleprodaji ima dovoljno sadnog materijala.

Kada je u pitanju izvođenje građevinskih radova, tu rade svi koji posao mogu obavljati u propisanim uvjetima, zbog čega i nisu prekinuti određeni građevinski radovi, kao i radovi u šumarstvu.

Direktor "Klasa" Boris Brković poručio je da nema bojazni od gladi te da zaliha pšenice ima dovoljno. Ovo preduzeće svaki dan proizvodi oko 400.000 kilograma brašna i plasira ga trgovinama u KS i širom BiH.

Naglasio je da je potražnja za brašnom izuzetno povećana te da je to jedini razlog zašto ga nema na policama trgovinskih objekata. Mišljenja je da, zbog toga, u ovim momentima trebamo pokazati građansku solidarnost i ne pretjerivati pri kupovini ove namirnice.

Istakao je, također, da je hljeb koji proizvodi „Klas“ siguran za upotrebu, jer je propisno upakovan i higijenski ispravan, termički obrađen proizvod s rokom trajanja od 30 dana. Dostupan je u prodaji u dovoljnim količinama.

Naglasio je da nema bojazni da će iko biti gladan, odnosno biti bez živežnih namirnica.

Predsjednik Privrede komore KS Muamer Mahmutović pozvao je sve privrednike u KS da popune upitnik, koji je dostupan na web-stranici Privredne komore KS, s podacima o problemima s kojima se suočavaju.

- Sve što privrednici ne mogu iznijeti u tom upitniku, a smatraju da je relevantno, mogu uraditi na drugi način. Unutar Privredne komore postoje Savjeti za privredu koji pokrivaju sve privredne oblasti. Na toj istoj web stranici, pored linka za upitnik dostupni su i savjeti kao i email adrese osoba zaduženih za pojedine savjete po granama privrede. Molim privrednike da sve upite, probleme, kao i prijedloge rješenja dostave na te email adrese kako bi bili upućeni prema Koordinacionom tijelu - naglasio je Mahmutović.

Komentari

NA VRH