BIH

Smajlović: Koronavirus ne prenosi se hranom

Ukoliko kupujete neke proizvode, očistite ambalažu ili operete prije upotrebe

Smajlović je rekao da se koronavirus ne prenosi hranom. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2020

Profesor Muhamed Smajlović s Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao je kako se koronavirus ne prenosi hranom, što je potvrdila i Evropska agencija za sigurnost hrane.

- Ono što mogu preporučiti jeste da, ukoliko kupujete neke proizvode, očistite ambalažu ili operete prije upotrebe. To je više zbog kontakta. Ljudi su vani, dodiruju razne površine, od šteka do stolova. Zbog toga se preporučuje često pranje ruku i dezinfekcija, jer se korona prenosi kapljičnim putem. Trebamo slušati ljekare - rekao je Smajlović.


Smajlović kaže kako su u toku istraživanja da se utvrdi s koje životinje je prenesen ovaj virus. Ilustracija

Za COVID se sumnja da je zonotička bolest, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. Smajlović kaže kako su u toku istraživanja da se utvrdi s koje životinje je prenesen ovaj virus.

-Još nije dokazano da je od slijepog miša, ali se pretpostavlja s obzirom na to da je slična SARS-u. Tri četvrtine zaraznih bolesti dolaze od životinja. Tako smo uz brucelozu uvezli i druge bolesti - rekao je Smajlović.

Građanima je poručio da se ne trebaju brinuti za meso koje se uvozi, jer inspektori pregledaju sve namirnice koje uđu na našu teritoriju.

-Trudimo se da namirnice budu zdravstveno ispravne, ne sadrže patogene mikroorganizme ili ostatke toksičnih supstanci i lijekova. Naše je da se pobrinemo od nastanka do stola da hrana bude ispravna - rekao je Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.