BANJA LUKA

Šta podrazumijeva uvođenje vanrednog stanja u RS?

Na taj način ćemo moći brže donositi mjere koje su čak vezane i zakone i time reguliramo neke stvari, rekao je Dodik

Sa sastanka u Banjoj Luci: Razgovaralo se o epidemiološkoj situaciji u RS. Vlada RS

Avaz.ba

27.3.2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u svom kabinetu sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem i gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičićem o epidemiološkoj situaciji u najvećem gradu RS, kao i o uvođenju vanrednog stanja u tom bh. entitetu zbog širenja koronavirusa.


Novi režim rada

Rečeno je kako uvođenje vanrednog stanja podrazumijeva novi režim rada institucija na republičkom i lokalnom nivou, kao i funkcioniranja društva u cjelini, radi efikasnijeg suočavanja sa zdravstvenim i epidemiološkim izazovima te saniranja ekonomskih i finansijskih posljedica. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će u subotu, 28. marta, biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti uvedeno vanredno stanje.

- Na taj način ćemo moći brže donositi mjere koje su čak vezane i zakone i time reguliramo neke stvari - rekao je Dodik.


Dodik: Problem su neodgovorni pojedinci. Arhiv

Medicinske mjere koje su preuzete, kaže, daju rezultate ako ih se građani pridržavaju, a karantin na bh. granici smanjio je broj onih koji dolaze u RS iz inozemstva.

Potrebna podrška građana

Dodik je još jednom istaknuo da su problem neodgovorni pojedinci i naveo da je potrebna podrška građana odgovornim ponašanjem. Dodao je kako postoje pomaci u naporima da se nabave respiratori.


- Nismo uspjeli da na najbolji mogući način neke stvari iskoordiniramo s Federacijom BiH, koja kasni i predstavljat će nam potencijalno mjesto širenja epidemije - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.