SASTANCI

Satler i Radončić: Podrška i pomoć EU su neupitne

Istaknuta je važnost i uloga EU i Evropske komisije i njena spremnost da pomogne BiH i njenim građanima u najtežim trenucima s kojima će se zemlja i svi njeni građani suočiti

Johan Satler i Fahrudin Radončić. MSBBiH

Avaz.ba

27.3.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić sastao se danas sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU za BiH Johanom Satlerom (Johannom Sattlerom).  

Ovom prilikom istaknuta je važnost i uloga EU i Evropske komisije i njena spremnost da pomogne BiH i njenim građanima u najtežim trenucima s kojima će se zemlja i svi njeni građani suočiti.


Ambasador Satler potencirao je važnost što efikasnijeg odgovora na medicinski aspekt krize, ali i na hitnu potrebu da se pripreme ekonomski i socijalni programi za saniranje ekonomskih šteta s kojima će se BiH, kao i druge države, suočene sa pandemijom, svakako morati izboriti.

S današnjeg sastanka. MSBBiH

Sugovornici su se složili da svaka pomoć i njeno trošenje trebaju biti maksimalno transparentni i, u tom smislu, Radončić je, kao predsjednik Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, sugerirao da bi ekspertska pomoć EU u tom smislu bila veoma dragocjena.

Ambasador Satler na kraju je istaknuo važnost problema što humanijeg odnosa prema migrantima, kao, naprimjer, kada je u pitanju šatorsko naselje Lipa pored Bihaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.