SARAJEVO

Policija u više objekata u Starom Gradu zatekla 116 migranata

Migrante su prevezli u kasarnu "Ušivak"

Detalj današnje akcije u Starom Gradu. PU Stari Grad

B. C. / Avaz.ba

27.3.2020

Policijska uprava Stari Grad danas je izvršila provjeru i kontrolu boravka migranata na području ove općine i u nekoliko objekata zatekla 116 osoba, koje su potom prevezli u kasarnu "Ušivak".

Na području Starog Grada, naročito Baščaršije, prethodnih dana bilo je evidentno da se migranti slobodno kreću i ne pridržavaju propisanih mjera ograničenog kretanja.

- S obzirom na to da je Federalni štab civilne zaštite donio mjeru kojom je zabranjen izlazak i posjeta svih migranata u izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH, u Starom Gradu su danas poduzete aktivnosti po tom pitanju, prvenstveno kako bi se zaštitili građani, ali i sami migranti od mogućnosti širenja zaraze - navedeno je iz Općine Stari Grad.


 

Prema informacijama s terena, migranti su danas zatečeni na Baščaršiji u objektima: pansion “Lion”, Hostel “For me”, hostel “Sebilj” i na lokaciji Koturova 2, u kojoj Emir Karić ima registriranu ugostiteljsku djelatnost i zakupac je općinskog poslovnog prostora. Ova osoba je nadležnoj općinskoj Službi za privredu tvrdila da su migranti ušli u prostor bez njegovog znanja, dok je iz Prve PU potvrđeno da nisu zaprimili nikakvu prijavu o tome. Osim toga, policija na licu mjesta nije utvrdila tragove provale niti oštećenja, a sve upućuje na to da je zakupac poslovnog prostora dozvolio boravak migrantima s obzirom na to da su u objektu postavljeni kreveti za spavanje.


Migranti pronađeni u više objekata. PU Stari Grad

Na osnovu ranije izvršene policijske kontrole, migranti su evidentirani i u sljedećima objektima: UG "Tunel", UG ”Caffe 32”, hostel “Barcelona”, hostel “Ljubičica”, motel “Mejdan”, hostel “Like” te dvije privatne kuće. Općina Stari Grad i pripadnici Prve PU nastavit će akciju kontrole i provođenja migranata u kasarnu “Ušivak” radi zaštite građana, ali i samih migranata da bi se njihovo kretanje svelo na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje virusa.

Općina poziva građane koji imaju saznanja o ovakvim zloupotrebama, da ih jave Operativnom centru na broj 033/282 336 ili na Viber broj inspekcije 061 22 58 00.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.