SAVJETI

Kako da vam naočale ne magle dok nosite zaštitne maske

Postoji tehnika, kažu stručnjaci, uz pomoć koje možete spriječiti da vam se to događa

Naočale isperite vodom u kojoj je trunka tečnog sapuna, otresite ih od sapunice i ostavite da se osuše. Ilustracija

Avaz.ba

28.3.2020

Mnogi koji posljednjih dana zbog virusa nose medicinske maske, suočavaju se sa problemom koji samo izgleda nerješiv. Naime, osobama koje moraju nositi naočale za vid, već nekoliko trenutaka nakon što stave masku, zbog daha, zamagle stakla. To im uveliko otežava kretanje, pa čak i kad se nađu na ulici moraju da skinu naočale i put nastave vođeni maglovitim vidom.


Postoji tehnika, kažu stručnjaci, uz pomoć koje možete spriječiti da vam se to događa. Neposredno prije nego što stavite masku, naočale isperite vodom u kojoj je trunka tečnog sapuna, otresite ih od sapunice i ostavite da se osuše ili stakla obrišite mekom krpom. Poslije ovoga ne bi trebalo da se zamagle kada stavite masku.


Iskustvo je ogromno

Ipak, možda bi prije trebalo poslušati savjet onih koji imaju višegodišnju naviku nošenja maski, a to su Azijati. Oni su ih stavljali preventivno i prije suočavanja s koronavirusom zbog zagađenja zraka, alergija, prehlada... Iskustvo je ogromno pa je, recimo, policija Tokija izdala uputstvo kako da se istovremeno nose naočale i maska.


Postoje sprejevi koji mogu spriječiti zamagljivanje naočala. Ilustracija

Dva načina

Ono podrazumijeva dva načina. Prvi je da jednostavno preklopite gornju četvrtinu maske prije nego što je stavite. Ali, ako ne želite da "žrtvujete" površinu maske, onda primijenite drugi - na gornji vrh maske, u predjelu korijena nosa, stavite papirnu maramicu.

Naravno, u drogerijama i apotekama postoje sprejevi koji mogu spriječiti zamagljivanje naočala, ali uz savjete japanskih stručnjaka, uštedjet ćete i vrijeme i novac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.