AUSTRALIJA

Bh. građanima koji se ne mogu vratiti bit će produžene vize

Hajrić kaže da se na kruzerima kojima nije dozvoljeno da pristanu u luku Freemantle u Zapadnoj Australiji nalazi troje državljana BiH

Trenutno se na kruzerima ''Vasco da Gama'' i ''Artemia'' nalazi troje državljana BiH. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

29.3.2020

Veći broj državljana BiH koji su planirali povratak u domovinu boravi u Australiji, a već danima dobivaju samo poruke aviokompanija da su letovi otkazani.

Našem ambasadoru u Kanberi Mirzi Hajriću javljaju se uznemireni zbog situacije s koronavirusom u Australiji, ali i u BiH.

Otkazani letovi

- Precizne informacije o stanju s koronavirusom našim građanima dijelimo putem društvenih mreža, na raspolaganju je i naš službeni telefon, imamo kontakte putem  službenog e-maila. Ono što u ovom trenutku možemo učiniti jeste da našim državljanima koji se trenutno ne mogu vratiti u BiH prenesemo obećanja australske vlade da će im vize biti produžene do normalizacije situacije u našoj zemlji i u Australiji - kazao nam je u telefonskom razgovoru ambasador Hajrić. 


Zbog činjenice da neke države ne dopuštaju ulaz strancima, čak ni u tranzitu, ambasador Hajrić smatra da je za sve koji čekaju povratak bolje da čekaju u mjestu gdje se trenutno nalaze nego da se izlažu neizvjesnosti i opasnosti.


Hajrić: Precizne informacije. Avaz

- Naši građani koji su sad u Australiji i žele kući iz raznih su dijelova BiH. Imamo, naprimjer, osobu iz Trebinja koja je na godišnjem odmoru, nalazi se kod prijateljice u Melburnu i veoma je zabrinuta jer se uskoro mora vratiti na posao. Uz to joj istječe i putno osiguranje, koje ne može produžiti, a let je otkazan. Tu je i mladi bračni par koji ima studensku vizu. Ima i mlađih i starijih osoba i svi su se javili našoj ambasadi. Čekaju odgovore - navodi ambasador.

Stupiti u kontakt

Prema njegovim saznanjima, trenutno se na kruzerima ''Vasco da Gama'' i ''Artemia'', kojima nije dozvoljeno da pristanu u luku Freemantle u Zapadnoj Australiji, nalazi troje državljana BiH. 

- Saznao sam da je riječ o članovima posade na kruzerima, na kojima su, prema nepotvrđenim informacijama, stotine zaraženih koronavirusom. Kruzeri su usidreni na sigurnoj udaljenosti od kopna i čekaju da prođe period izolacije. Preko policije, ministarstva vanjskih poslova Australije, kompanija koje su vlasnici kruzera, činimo sve da stupimo u kontakt s tim našim ljudima. Barem da znaju da brinemo za njih -  kazao nam je ambasador Hajrić. 

U kontaktu sa Sarajevom

- Radimo sve prema instrukcijama ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, vodimo preciznu evidenciju o svemu i šaljemo u MVP u Sarajevo. Također, u stalnom smo kontaktu s bh. udruženjima širom Australije kojima se javljaju naši ljudi, a koja, posebno u ovom trenutku, kad svi strepe od zaraze virusom COVID-19, uveliko pomažu savjetima, informacijama, ali i konkretnom pomoći - navodi Hajrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.