AKTIVNOSTI

Premijer Nenadić: Nema mjesta panici, idemo u veliku nabavku

Podsjetio je na sve što je u protekloj sedmici i ranije urađeno radi prevencije koronavirusa na području KS

Mario Nenadić. Avaz

Avaz.ba

28.3.2020

Na današnjoj redovnoj, zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podsjetio je na sve što je u protekloj sedmici i ranije urađeno radi prevencije koronavirusa na području KS. 

- Na području Kantona Sarajevo, s današnjim danom, imamo 15 pozitivnih osoba, od kojih je jedna osoba, nažalost, umrla - naveo je premijer Nenadić, potcrtavši da Vlada Kantona Sarajevo, uprkos tome, drži situaciju pod kontrolom u dijelu koji se odnosi na osiguravanje neophodnih preduvjeta za borbu protiv koronavirusa.

- Svjetska zdravstvena organizacije proglasila je 11. marta 2020. godine COVID-19 pandemijom i od tada počinju intenzivnije aktivnosti, uz napomenu da je još početkom februara ove godine oformljen Krizni štab Ministarstva zdravstva KS. Prvi interventni novac Vlada KS izdvojila je 10. marta 2020. za predmetnu namjenu u iznosu od 1,3 miliona KM, što je odmah proslijeđeno u sistem kako bi se naše zdravstvene ustanove što bolje pripremale za borbu protiv koronavirusa. U isto vrijeme, 12. marta obustavlja se redovni nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama te se, u skladu s instrukcijama i uputstvom resornog ministarstva, provodi online nastava, a od 14. marta se osiguravaju adekvatni prostori za liječenje.

Za Opću bolnicu i KCUS organiziraju se novi prostori za izolatorije. Iz Opće smo iselili Institut i druge organizacije, što nije bio nimalo lak posao. U KCUS-u su se proširili prostori u Podhrastovima te je jedan dio Građevinskog fakulteta iskorišten za ove namjene tako da je trenutno kapacitet povećan za oko 300 kreveta.

Uskladili smo redove vožnje, osigurali dezinfekciona sredstva i opremu za zaštitu te smo sve migrante smjestili u Blažuj, Ušivak i centre koje smo dogovorili s državnim Ministarstvom sigurnosti - naveo je premijer Nenadić.

Prema njegovim riječima, jučer je u toku jednog dana locirano 350 migranata koji su smješteni u prostore namijenjene za njihov boravak. 

- Ovim putem, pozivamo sve one koji znaju za ilegalan smještaj migranata, da o tome obavijeste kako bi se na vrijeme moglo reagirati. Stupili smo u kontakt sa međunarodnim organizacijama i stvaramo nove kapacitete za prihvat novih 1.000 migranata u KS - naglasio je premijer.

Podsjetio je i da su osigurali trijažne punktova ispred zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite, vanredni prijevoz za zdravstvene radnike i zaposlenike u sigurnosti te produžili važenje kupona.


Urađene su aktivnosti s Udruženjem poslodavaca, s kojima je za sutra premijer Nenadić najavio sastanak kako bi se iznašla konkretna rješenja za pitanja radnika koji su otpušteni ili onih koji će možda biti zbog pandemije koronavirusa.

Skraćeno je i radno vrijeme trgovina, niko ko ne plati komunalne usluge, neće biti isključen, umanjene su zakupnine za 50 posto gdje je poslodavac KS, prestala je naplata parking-prostora koji je u nadležnosti "Rada", osim za zatvorene parkinge s kontrolnom rampom, koji se naplaćuje u periodu od 8:30 do 13:30 sati. 

Formiran je i inicijalni fond od milion KM za kupovinu sanitetske i medicinske opreme. Zajedno s UNDP-om nabavljamo respiratore i medicinsku opremu, a svako ministarstvo je unutar svojih budžetskih mogućnosti iznašlo sredstva za kupovinu po jednog respiratora, kao i uredi predsjedavajućeg i premijera, što je ukupno 14 respiratora. Kada se sredstva udruže sa UNDP-om, nabavit će se oko 20 respiratora za potrebe građana Kantona Sarajevo.

Za sufinansiranje projekata, zajedno s UNDP-om, izdvojili smo 5 miliona u Fond za podršku privredi zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, a u saglasnosti sa Federacijom i Udruženjem posladavaca, pokušavamo iznaći najbolje modalitete za angažiranje tih sredstava.

- Pripremili smo prijedlog odluke o povećanju osnovice o utvrđivanju drugih socijalnih davanja u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, civilnim žrtvama rata, i zaštite porodice sa djecom, dakle, u skladu sa pitanjima novinara, socijalna davanja će biti redovno isplaćena, a neka će, u skladu sa apomenutom uredbom, biti i povećana - poručio je premijer Nenadić.

- Mnogo smo radili s Inspekcijom za upravne poslove i Štabom civilne zaštite KS u vezi s kažnjavanjem povratnika u prekršajima. Zajedno s Direkcijom za robne rezerve, izuzeli smo ono što nam je bilo neophodno u ovom trenutku, a odnosilo se na sanitetsku i drugu opremu. Izuzima se koncentrirani alkohola iz robnih rezervi kako bi se pravili dezinficijensi te smo dobili i donaciju od pivare i proslijedili ih laboratorijima na pet mjesta.

Pokrenuli smo čitav niz inicijativa prema federalnim vlastima, koje se odnose na angažiranje sredstava iz fondova i bankarskog sektora i čekamo odgovore federalnog nivoa.


Na Vladi smo, koja je u stalnom zasjedanju, donijeli smo odluku o usvajanju sporazuma s UNDP- om, da idemo u nabavku 500 hiljada plus 300 hiljada zajedničkih sredstava i za nabavku respiratora, te učinili proces transparentnijim mi smo blizu 6, 5 miliona KM sredstava koja su Vlada i Skupština alocirali na Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM tražili smo jučer od Federacije, te bismo za potrebe zadravstva koristili milion, milion za privredu i 1, 5 milion za druge sektore. Ukoliko se prioritete preslože mi ih možemo u okviru vladinih zakona prioriterizirati - dodao je.

Naveo je kako plate državnih službenika nisu dovedene u pitanje, a potez kantonalne policije, koja će bez povećanja osnovice produžiti kolektivni ugovor smatra građanskim i patriotskim.

- Tokom jučerašnjeg dana smo osigurali prihvat za 18 osoba iz Italije koji su oko 23 sata smješteni u Studentski dom na Bjelavama, i to je od 72 godine situacija da imamo potrebu za karantenom, što je Vlada KS ekspresno uradila u suradnji sa federalnim institucijama.

Čitava jedna ekipa Vlade KS je u Suhodolu i osposobljavamo kapacitete za razne potrebe, kao i u Skenderiji.

Jedna vladina ekipa na čelu sa mnom je radila na osiguranju većeg broja testova i uključivanju javnog i privatnog sektora, te ćemo dobiti 4. 000 testova, radit će tri laboratorije u KS. Pozvat ćemo i privatne ordinacije da nam pomogn. Ovom prilikom, zahvalio se građanima koji su shvatili u kakvoj se situaciji nalazimo i u kakvom smo problemu, te poštuju uvedene mjere policijskog sata - podsjetio je Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.