SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Premijer KS Mario Nenadić: Spreman sam podnijeti ostavku

Ako ćemo ubrzati proces najave smjene Vlade KS kako bi se uvele promjene, spreman sam podnijeti pismenu ostavku i pokrenuti i ubrzati promjenu u KS, kazao je Nenadić

Premijer KS Mario Nenadić. Printscreen

Piše: N. Aj.

17.11.2020

Nastavljena je 30. radna sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Prvo se raspravlja o prijedlog Zaključka o izmjeni i dopunama Zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo. 

Premijer KS Mario Nenadić naglasio je da  je važno raspravljati o moratoriju, zbog kojeg je javni sektor na koljenima, posebno zdravstvo.

- Želim se zahvaliti u namjeri da se moratorij suspenduje. On je važan u kontekstu borbe protiv koronavirusa. Postavljen je 28. septembra, danas je 51. dan da je na snazi, molim vas da ga ograničimo ili suspendujemo - kazao je Nenadić.

Kako je naveo problem su i zapošljavanja u zdravstvenom sektoru koji je u od krucijalnog značaja u vrijeme pandemije koronavirusa.

U komunalnom radu je mnogo operativnih problema. Sol za ulice nije naručena, a očekuje se snijeg. Odvoz smeća je skoro zaustavljen zbog operativnih zapreka. Stipendije za djecu boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata, njih 1.930 ne mogu se podijeliti. Jučer smo improvizirali nabavku kovčeka za sahrane. Do 1. decembra, 150 radnika u komunalnoj privredi ostat će bez posla. Da makar zdravstvo manje osjeti probleme u vezi ovog moratorija, nemamo mogućnost zapošljavanja članova. Rješenja za izolaciju kasne zbog nedovoljnog broja radnika. Javni sektor je na koljenima. Do kraja nedjelje trebamo otvoriti izolatorij, a nije moguće zbog nemogućnosti zapošljavanja. Ako ćemo ubrzati proces najave smjene Vlade KS kako bi se uvele promjene, spreman sam podnijeti pismenu ostavku i pokrenuti i ubrzati promjenu u KS, ako će to dovesti do poboljšanja. Zbog svega navedenog da suspendujete moratorij ili makar u zdravstvu. Da se procesi otkoče, da se suspenduje moratorij uz odgovarajuć nadzor - kazao je, između ostalog, Nenadić.

Zastupnici i predsjedavajući Čelik naglasili su da su već raspravljali te da možda premijer nije primio mail sa zaključcima.

Zastupnici, njih 21, su glasali za Prijedlog Zaključka o izmjeni i dopunama Zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo te je on usvojen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.