GOVORE ZA "AVAZ"

Ismir Jusko: Tempirane virusne bombe slat ćemo u Suhodol

Evidentno je da je manje djela. To dugujemo i većem prisustvu policajaca, pogotovo za vrijeme policijskog sata, kaže Jusko

Ismir Jusko: Obilazi grad s policajcima. Avaz

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

30.3.2020

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na odgovornu funkciju došao je u teškom vremenu kada Sarajevo i država, baš kao i ostatak svijeta, kubure s nevidljivim neprijateljem i najviše spomenutom riječju u posljednje vrijeme – koronavirusom. 

Za razliku od nekih drugih ministara koji ne izlaze iz ureda, Jusko je među svojim ljudima.


Sa svojim ljudima

- Svaku večer sam s njima na terenu, obiđem grad... Mislim da je posao ministra da bude među svojim ljudima, da vide da ste s njima, da dajete podršku... Ovaj posao ne može se raditi iza tastature i printera – kaže na početku razgovora za „Avaz“ Jusko.

Prema njegovim riječima, sarajevski policajci trenutno imaju dva ključna problema - kršenje samoizolacije i kršenje policijskog sata.  


- Moramo biti iskreni i reći da, kako je bilo prethodnih dana, imamo tendenciju pada. Na početku je bilo više od 50 osoba koje su kršile policijski sat, a danas je ta cifra 37. Jednostavno, uvijek postoje osobe koje sve naše sugestije i urgencije ne shvataju za ozbiljno. Ja često kažem da je policiji posljednja opcija i najmanja želja da nekog kažnjava. Ali ima osoba koje vam ne ostavljaju drugu mogućnost, osim da mu napišite prekršajnu prijavu prvi put, a drugi put da ide u pritvor, gdje će dočekati kraj policijskog sata – pojašnjava Jusko i dodaje da je u tom slučaju kazna veća od 500 KM.

Ismir Jusko. Avaz

Jusko nam je otkrio da se u Suhodolu spremaju prostorije za prisilnu izolaciju.

- Idemo na varijantu da ljude, koje ja nazivam tempirane virusne bombe, koji ne poštuju jednu od najvećih restrikcija ne samo u BiH nego i u regiji i svijetu, smjestimo tamo gdje im je i mjesto. U stalnom smo kontaktu s Tužilaštvom, koje će takve neodgovorne pojedince krivično sankcionisati – kazao je Jusko.

Zaštitna oprema, kao što su maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju, trenutno je najtraženija roba u našoj zemlji. Jusko poručuje da su svi policajci zaštićeni.


Krenuli u proces nabavki

- Krenuli smo u proces nabavki. Firme koje prodaju zaštitnu opremu nemaju istog momenta proizvode na stanju. Međutim, policajci imaju svu opremu koja im je neophodna. Nijednog našeg čovjeka ne bismo poslali na teren bez zaštitne opreme - kazao je Jusko.

Ako je koronavirus nešto dobro donio, onda je to smanjen broj krivičnih djela.

- Evidentno je da je manje djela. To dugujemo i većem prisustvu policajaca, pogotovo za vrijeme policijskog sata. Sama činjenica da je pokušaj pljačke u Novom Gradu riješen za manje od pola sata, a da su počinioci locirani i privedeni, sve govori. U ovim teškim vremenima nama je bitno da građani, koji trpe krizu, ne osjećaju nesigurnost. Građani mogu vjerovati MUP-u KS – zaključio je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.