STAVOVI Potporedsjednih manjeg bh. entiteta poručio

Salkić: Uvođenje vanrednog stanja u RS nije bilo neophodno

Vlast RS i ovu tešku sitaciju koristi da dodatno istakne tendencije o samostalnosti tog entiteta, pokušavajući samostalno kreirati mjere i politike u borbi protiv koronavirusa bez države BiH

Avaz.ba / Fena
29.03.2020 12:55

Salkić: Tešku situaciju pokušavaju iskoristiti za produbljivanje podjela

Foto: Arhiv

Uvođenje vanrednog stanja u bh. entitetu RS nije bilo neophodno, jer su svi organi mogli i morali izvršavati svoje obaveze, pa i Narodna skupština i Vijeće naroda kao zakonodavci, ocijenio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić

Konkretne mjere

- Ako su policajci na ulicama, doktori u bolnicama i domovima zdravlja, zašto ne bi bili i narodni poslanici i delegati u svojim klupama i usvajali potrebne zakone i odluke – upitao je Salkić.

Smatra da je Vlada trebala predložiti parlamentu konkretne mjere za jačanje zdravstvenog sektora, zaštitu privrednih subjekata u smislu očuvanja radnih mjesta i konkretne prijedloge za okončanje tekuće školske godine te mjere upisne politike za narednu školsku godinu.

  • Salkić: Ne postoji jaka koordinacija
    Salkić: Ne postoji jaka koordinacija Foto: Arhiv

- Nažalost, prijedlog tih mjera nismo vidjeli, već smo dobili vanredno stanje u kojem će biti donesene ove mjere i možda neke druge od male grupe ljudi i neće biti podložne široj raspravi prije stupanja na snagu – upozorio je Salkić.

Imajući u vidu ponašanje aktuelne vlasti u proteklom periodu logična je, kaže, rezerva prema toj odluci, te zabrinutost od njenih posljedica, koje će utjecati na živote svih građana u tom bh. entitetu.

- Evidentno je da vlast i ovu tešku situaciju koristi da dodatno istakne tendencije o samostalnosti tog entiteta, pokušavajući samostalno kreirati mjere i politike u borbi protiv koronavirusa bez države Bosne i Hercegovine, što je pogubno za cjelokupnu borbu u interesu građana i njihovog zdravlja. Normalno i logično je bilo da se sve aktivnosti provode sa nivoa državnih organa, a da praktično te mjere budu implementirane na nivou entiteta, kantona, gradova i općina - navodi Salkić. 

Ističe i da će nepostojanje jake koordinacije u tom smislu sigurno nanijeti najveću štetu po građane, a trpjet će i rezultati borbe protiv koronavirusa. 

- Nažalost, i ova teška situacija, u kojoj se svi zajedno nalazimo, pokušava se iskoristiti za produbljivanje podjela i slanja poruka građanima ovog entiteta kako je neko prijetnja po taj entitet u ovom slučaju u smislu prijetnji po zdravlje građana – kazao je Salkić. 

Separatistička politika

U slučaju koronavirusa, dodao je, borbu ne mogu uspješno voditi samostalno ni države, a kamo li entiteti ili kantoni.

- I izjava ministra zdravlja Alena Šeranića, da je zbog širenja epidemije koronavirusa moguće i deportovanje državljanja Federacije BiH iz RS, uz ranije izjave entitetskih predstavnika o postavljanju punktova policije na entitetskoj liniji, je skandalozna, neprihvatljiva, prijeteća i u duhu je separatističke politike koju provodi vlast entiteta RS – smatra Salkić.

Podsjeća na činjenicu da je u entitetu RS u ovom trenutku dvostruko više zaraženih koronavirusom nego u entitetu FBiH, a da entitet RS ima dvostruko manje stanovnika, što pokazuje ko bi kome u ovom smislu mogao „biti prijetnja“.

Nemaju zakonski osnov

Dodao je i da je evidentno da policija RS nema kapacitete da zatvori stotine tačaka između dva entiteta koja se građani kreću, niti imaju zakonski osnov za to.

- Niti policija ima mogućnost da deportuje bilo koga, jer velika većina onih koje bi oni da protjeruju i nemaju državljanstvo entiteta, već samo državljanstvo Bosne i Hercegovine - naglasio je potpredsjednik Salkić.

Komentari

NA VRH