PANDEMIJA

Novi slučajevi u BiH: U RS zaraženo još 38 osoba

U našoj zemlji je od infekcije Covid-19 umrlo šest osoba, dok se njih osam oporavilo

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

29.3.2020

U Bosni i Hercegovini evidentirano je još 38 zaraženih infekcijom Covid-19. 

Riječ je o novim slučajevima koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, potvrdio je Alen Šeranić, ministar zdravlja tog bh. entiteta. Kako je naveo, testirano je ukupno 403 uzorka.

- Konstatujem da sa današnjim izvještajem imamo 200 potvrđenih slučajeva novog virusa u RS. Kada je u pitanju struktura onih koji su dobili pozitivan nalaz na koronavirus, 20 osoba je ženskog spola, 18 je muškaraca. Uglavnom su to osobe srednje životne dobi, imamo i osoba mlađe životne dobi i u obje strukture 12 osoba starije životne dobi - rekao je Šeranić. 

Među novozaraženima je najviše iz Banje Luke 29, dvoje je iz Laktaša, dvoje iz Kneževa, te po jedno iz Bosanske Gradiške, Teslića, Prnjavora i Kotor Varoša. 

- U tom broju osoba koje su bile pozitivne na koronavirus ubrajali smo i gospođu koja je preminula jučer. Uglavnom radi o porodičnim klasterima, dakle ono što ciljano radimo u ovom trenutku je da osobe koje izdvajamo u izolaciju u karantinskom tipu smještaja u sam Studnetski centar i uzimamo direktno nalaze kontakata iz porodice su većinom u ovoj skupini osoba - rekao je Šeranić. 

Ukupno je s graničnih prijelaza testirano 116 osoba i svi su negativni, rekao je ministar zdravlja RS, navodeći da će se razmisliti o strategiji u smislu upućivanja osoba koje dolaze u BiH u lokalne karantine.

- Kada govorimo o osobaa koje su bile pozitivne na koronavirus, moram da kažemd a je devet osoba hospitalizirano u UKC-u, a ostali će biti smješteni, s obzirom da nemaju simptoma, po onom principu izolacije osoba koje su pozitivne na koronavirus - rekao je Šeranić.

Zaražena doktorica

Šeranić je naveo i kako su testirani svi kontakti zaraženog ljekara s UKC-a, kako pacijenata koje je pregledao tako i njegovih kolega s kojima je radio. 

- Tu imamo potvrdu da su dva zdravstvena radnika s UKC-a također pozitivna na koronavirus, radi se o jednoj doktorici i jednoj sestri iz UKC-a koje su radile u smjeni sa kolegom koji je zaražen koronavirusom - pojasnio je ministar. 


Četvero na respiratoru

U UKC-u RS trenutno su na liječenju 32 osobe te jedna osoba u bolnici u Doboju. Od jutros su na respiratoru četiri osobe, dok je u izolaciji 16 osoba koje imaju simptome i čeka se potvrda nalaza. 

- Broj pacijenata na odjelu Pulmologije, tamo gdje liječimo osobe s lakšim simptomima je 12, tako da ukupno imamo 65 osoba koje su na liječenju u RS. Od jučer imamo i jednu umrlu osobu usljed posljedica zaraze koronavirusom - rekao je Šeranić.

Rekao je i da se na Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška trenutno nalazi 80 osoba, te da se oni s prebivalištem u Federaciji BiH, u skladu sa procedurom, redovno upućuju prema FBiH. 

- Na GP Bosanski Šamac, trenutno se nalazi 13 osoba, na GP Bosanski Brod 69 lica. Od jučer smo startovali i sa GP Rača, tamo imamo adekvatan sistem rada koji je prilagođen propuštanju ljudi kroz granične prijelaze od Srbije prema nama iz razloga što Srbija u određenim vremenskim intervalima propušta putnike prema RS - rekao je Šeranić.

Dodao je kako se smanjuje broj osoba pod nadzorom, te da ih je trentno 16.059 osoba, a iz nadzora je izašlo 2.881 osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.