SAOPĆENJE

Apel doktora medicine i stomatologije: Istureni smo u borbi protiv zaraze bez osnovnih sredstava zaštite

Brzina testiranja i broj urađenih testova u našoj državi prema njima užasno spora i nedovoljna

Oglasili se doktori medicine i stomatologije. Ilustracija

Avaz.ba

30.3.2020

Sindikat doktora medicine i stomatologije zbog pandemije koronavirusom, sa kojom se cijeli svijet bori, apelira na nadležne institucije da intenziviraju sve aspekte borbe protiv epidemije koja kako kažu nam prijeti da potpuno i trajno poremeti zdravstveni sistem Federacije i države BiH. 

- Ovo do sada nije dovoljno i mi doktori smo svakodnevno svjedoci tome.  Nemamo adekvatnu zaštitinu opremu, ili barem većina nas je nema. Istureni smo u borbi protiv zaraze bez osnovnih sredstava zaštite, dok država presporo i djelomično reagira. Prisiljeni smo da se sami organiziramo kao sindikat i nabavljamo svojim kanalima neophodnu zaštitnu opremu- kazali su u saopćenju. 


U BiH sve više oboljelih. Ilustracija

Zdravlje građana

Između ostalog, navode kako su Federalnom kriznom štabu i Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva poslali zahtjev da se aktivno i u punom kapacitetu uključe u rad navedenih štabova.

- Neko od koga ovisi zdravlje i budućnost ove zemlje treba da ima aktivnu ulogu i u tijelima koja donose odluke o tim pitanjima. Bez obzira na ignoriranje našeg sindikata doktora od strane Federalne vlade koje traje godinama, ovaj put su u pitanju zdravlje i život i mi želimo da i u tim tijelima učinimo sve za njihov spas- kazali su iz ovog Sindikata.

Međutim, navode kako je brzina testiranja i broj urađenih testova u našoj državi prema njima užasno spora i nedovoljna.

- Ova pandemija, kao svaka dosadašnja i buduća, može se pobijediti na samo jedan način: testiranjem osoba, potom izolacijom test pozitivnih osoba i ograničavanjem broja zaraženih do potpunog prestanka pandemije. Doktori i svi drugi zdravstveni radnici će učiniti sve, bez obzira na cijenu, da očuvaju zdravlje i život građana BiH u ovim vanrednim okolnostima. Niko i ništa nas neće u tome zaustaviti, uprkos pojedincima ili nakaradnom sistemu u našoj državi koja gubi dragocjene dane i sate. Nastavljamo borbu i protiv ove bolesti, sve dok je ne pobijedimo, u potpunosti i bez odlaganja- zaključuju u svom saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.