FŠCZ

Korman: Imenovan tim za cyber-kriminal, sankcionirat ćemo one koji dižu paniku

Izdato više od 20.000 rješenja o izolaciji

Ensad Korman. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

29.3.2020

S terena konstanto pristižu podaci da građani ne poštuju izrečene mjere, kazao je Ensad Korman, član Federalnog štaba civilne zaštite i zamjenik direktora Federalne uprave policije. 

On je naveo da je izdato više od 20.000 rješenja o izolaciji, koje provjeravaju policijski službenici. 

- Ima građana koji ne poštuju naredbe i nismo ih zatekli na njihovim adresama. Najviše je to izraženo u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, tako da imamo za 27. mart da je u TK bilo 61 kršenje naredbi, dok je u KS bilo 59. Protiv svih tih lica policijski službenici će pokrenuti postupke dozvoljene zakonom i bit će sankcionirani - rekao je Korman.

Kada je riječ o kršenju naredbe o zabrani kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina, kao i policijskog sata koji je danas pomjeren od 20 do 5 sati ujutro, naredbe se dijelom krše. 

- Ove naredbe se također krše, protiv tih lica se također poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje - rekao je Korman. 

FUP je, kako je naveo, imenova tim koji će 24 sata pratiti krivična dešavanja ili zloupotrebe položaja. 

- Također smo imenovali tim za cyber-kriminal koji će pratiti sve portale, jer imamo građana koji na portalima izazivaju paniku i upućuju prijetnje i sva ta lica će biti procesuirana - rekao je Korman. 


Svakodnevno se, kako je rekao, prati i zdravstveno stanje policijskih službenika te za sada nema nijednog oboljeloga.

- Imamo jedan dio u izolaciji, pratimo njihovo stanje i trenutno ne ukazuju da imaju simptom koronavirusa - rekao je Korman. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.