OSLO Raste broj oboljelih

Ambasador Makarević: Imam informacije da je dvoje bh. državljana zaraženo

Sve državne i javne ustanove u Norveškoj su zatvorene

Al. Ti. / Avaz.ba
30.03.2020 15:05

Nedim Makarević

Foto: Arhiv

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da je sa današnjim danom u Norveškoj broj zaraženih koronavirusom porastao i sada iznosi 4.245. Istaknuo je da se broj smrtnih slučajeva povećao na 26, a broj hospitaliziranih na 316.

- Institut za javno zdravlje Norveške procjenjuje da je mnogo više zaraženih koronavirusom nego što to objavljuje na svojim zvaničnim stranicama, jer se smatra da ljudi sa blažim simptomima bolesti nisu ni testirani. Institut procjenjuje da u Norveškoj ima oko 28.000 inficiranih. Ukupno je testirano 85.136  osoba do nedjelje 29. marta i to je jedan u svijetu od najviše testiranih procenata po glavi stanovnika - naveo je Makarević. 

  • Nedim Makarević
    Nedim Makarević Foto: Arhiv

Naglašava da su sve državne i javne ustanove u Norveškoj su zatvorene u skladu s Odlukom Vlade o proglašenju vanrednog stanja do 13. aprila ove godine.

- Granice su zatvorene za sve strance osim za one koji imaju permanentni boravak i oni moraju ići u karantin 14 dana po ulasku u Norvešku. Još uvijek vlada nestašica sredstava za dezinfekciju, zaštitnih rukavica i maski, tako da je rijetkost u Oslu sresti nekoga za zaštitnom opremom, iako zemlja spada u visoko inficirane, računajući po broju stanovnika. Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo trenutno se u Norveškoj nalazi 42 naša državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza. Norveške vlasti su na svoju službenu stranicu UDI istakli obavijest da stranci neće imati problema sa boravkom nakon isteka vize ukoliko je taj boravak nužan zbog otkazivanja letova - napomenuo je Makarević.  

Naglasio je da je većina bh. građana u gostima kod svoje rodbine, te istaknuo da za sada nema prijavljene slučajeve da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka u BiH.

- Norveški avioprijevoznik "Norwegian počeo je primati rezervacije za avioliniju Oslo –Sarajevo za 2. maj 2020, vjerujući da će se do tada normalizirati situacija i veći broj naših građana je već rezervisao kartu za ovaj let. S obzirom na razvoj situacije, mali su izgledi da se ovaj let u ovom terminu realizira. Imamo prijavu da je dvoje BiH državljana u Norveškoj inficirano koronavirusom, ali izvor nije htio da otkrije imena inficiranih - naveo je na kraju Makarević.

Komentari

NA VRH