KORONAVIRUS

Kako da sačuvate kožu ruku i šta treba da koristite

Oni objašnjavaju da su najjača sredstva za hidrataciju masti koja se mogu koristiti noću kada se inače ruke ne peru

Antibakterijski gelovi i pjene imaju posebne hemikalije i pomažu u ubijanju bakterija. Ilustracija

Avaz.ba

30.3.2020

Pranje ruku, često i temeljito, jedan je od osnovnih načina zaštite od koronavirusa. Istraživanja su pokazala da nije bitno šta koristite, nego način na koji to radite. Antibakterijski gelovi i pjene imaju posebne hemikalije i pomažu u ubijanju bakterija, a način na koji perete ruke, također, je vrlo važan. 


Novi problem

Tvrdi sapun i voda mogu nadmašiti efekte skupih proizvoda po učinku sve dok se ruke pravilno peru. Ruke treba prati svaki put prije i poslije dodira sa hranom, poslije odlaska u toalet ili menjanja pelena, posle kihanja, kašljanja, duvanja nosa... Pošto dodirujete različite površine tokom dana, onda morate da česme u toaletu dezinficirate što češće cijelog dana. Međutim, u vrijeme epidemije sve ovo može dovesti do novog problema - isušivanja kože, a kod nekih ljudi može izazvati iritacije i ekcem.


Dermatolozi naglašavaju kako su losioni najblaža varijanta i vjerovatno su dovoljni u ovom trenutku, ali ipak sve zavisi od osobe do osobe.

- Pošto losioni sadrže samo vodu, neće biti jednako djelotvorni kao, recimo, kreme. Kreme su gušće jer predstavljaju kombinaciju ulja i vode. Obično ne ostavljaju ljepljiv trag, pa su vrlo praktične. Jedna od preporuka može da bude pantenol, ili krema od nevena sa pantenolom - ističu dermatolozi.


Trebalo bi namazati deblji sloj neke masti za njegu ruku. Ilustracija

Oni objašnjavaju da su najjača sredstva za hidrataciju masti koja se mogu koristiti noću kada se inače ruke ne peru. Trebalo bi namazati deblji sloj neke masti za njegu ruku, poput one od nevena ili kokosovo ulje, onda se navuku pamučne rukavice i tako prespava noć.


Sredstvo za hidrataciju se nanosi poslije svakog pranja ruku

- Za koju god varijantu da se odlučite, sredstvo za hidrataciju se nanosi poslije svakog pranja ruku. Također, trebalo bi znati da kada se kuća čisti hemijskim sredstvima obavezna je upotreba rukavica. Ako imate ekcem, prihvatljivo je da koristite blage kremaste sapune ili čak sredstva za pranje bez sapuna pod uslovom da ispoštujete sve korake prilikom pranja - navode dermatolozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.