BOSNA I HERCEGOVINA

Babić: Izgradanja izolatorija u Visokom je preventiva

Slijedi nabavka medicinske opreme

Babić: Izgradanja izolatorija u Visokom je preventiva. Ilustracija

Avaz.ba

30.3.2020

Članovi Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) boravili su danas u službenoj posjeti Štabu CZ Grada Visokog.

Cilj posjete bio je upoznati se sa preventivnim aktivnostima vezano za suzbijanje pandemije koronacirusa koje su provedene u tom gradu.


Nema mjesta za paniku i strah, izolatorij je preventivna mjera. Ilustracija

Komandant Štaba CZ Grada Visokog Amra Babić sa saradnicima, članovima Štaba, između ostalih aktivnosti, upoznala je goste sa provođenjem naredbe o izgradnji izolacionih centara za smještaj oboljelih osoba.

- Sportska dvorana je bila najidealnije rješenje za nas u ovom trenutku. Nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja, omogućava formiranje dvije zone kretanja – za medicinsko osoblje i za bolesnike. Pokrenuli smo neophodne aktivnosti i radnje oko prilagođavanja i opremanja prostora. Slijedi nabavka medicinske opreme i nadam se da ćemo i to uspješno obaviti.

Objekat je kapaciteta oko 50 kreveta, te se nadamo da će uspješno moći odgovoriti potrebama smještaja lakših i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa ukoliko se za to ukaže potreba.

Sigurna sam da će ovaj izolacioni centar u Visokom koji smo uradili uz nesebičnu pomoć i podršku visočkih privrednika biti primjer dobre prakse kako to treba da urade i ostali gradovi u okruženju.

Građanima poručujem da je i ovo preventivna mjera, te da nema mjesta za paniku i strah- rekla je gradonačelnica Visokog  Amra Babić.

Gosti nisu krili zadovoljstvo viđenim, istaknuvši dobru saradnju sa lokalnim strukturama u Gradu Visokom koje su prema njihovim riječima već sada uz nesebičan angažman i veliku profesionalnost dostigli najveći nivo zaštite od pandemije, saopćeno je iz Grada Visokog.

Članovi Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) koji su danas posjetili Visoku su ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, primarijus. mr. biomed. sci. Ednan dr. Drljević, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Kriznog Štaba ZDK, te primarijus. mr.sci dr. Senad Dervišević načelnik Službe za hirurške bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.