GOVORE ZA AVAZ

Aida Obuća: Smanjenje cijena struje i goriva bilo bi od velike važnosti za oporavak privrede

Smatram da država BiH nije nespremno dočekala ovu situaciju, da smo se organizirali, kaže Obuća

Aida Obuća. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

31.3.2020

U skladu sa stanjem nesreće na području FBiH, Štab civilne zaštite BPK Goražde predložio je Federalnom štabu CZ da s Vladom FBiH razmotri mogućnost pojeftinjenja električne energije i goriva u ovom entitetu. To je, prema riječima premijerke BPK Aide Obuće, bila mjera koja bi bila od velike pomoći privredi, koja je itekako pogođena posljedicama pandemije. 

- Ta inicijativa otišla je jučer sa Štaba CZ i nadam se da će biti razumijevanja i da će se, u skladu sa mogućnostima, na nju odgovoriti. Smatram da država BiH nije nespremno dočekala ovu situaciju, da smo se organizirali, da postoji stalna koordinacija svih nivoa i da se pokušava pomoći onima koji su u ovom trenutku najugroženiji. Prije svega da se zaštite ljudski životi i spriječi širenje zaraze, a nakon toga isti će princip biti, nadam se, kada je oporavak privrede u pitanju – kaže Obuća.


Ulice u Goraždu dezinficirane. Avaz

Situacija sa širenjem zaraze u ovom kantonu trenutno se čini stabilnom, što će se sa sigurnošću moći tvrditi nakon dobivanja rezultata testiranja oko 40 osoba, uglavnom s lokaliteta kompanije "Ginex", gdje je sve i počelo.

- Zbog toga se razmatra i ukidanje naredbe o zabrani rada kompanija u Industrijskoj zoni "Pobjeda". Ako posljednja testiranja budu negativna, možemo reći da smo kanalisali zarazu. Naredba o zabrani rada istječe u petak i danas imamo sastanak sa privrednim subjektima iz Industrijske zone "Pobjeda" i vjerovatno će se naći modalitet kako da se počne s radom, imajući, naravno, u vidu da se poduzmu mjere dezinfekcije cjelokupnog prostora. Sinoć je to radio FUCZ. Obaveza poslodavaca će biti da unutar svojih fabrika vrše stalnu dezinfekciju, da se rad organizira da što manje radnika bude unutar postrojenja, da radnici moraju imati zaštitnu opremu, da se mora poštovati propisana socijalna distanca te da budu veoma pažljivi prilikom unosa i korištenja hrane u objektima – ističe Obuća.

Smanjenje prihoda u budžetu zbog smanjenja kapaciteta, a u pojedinim fabrikama i potpune obustave rada, već je sada primjetno. Je li došlo do otpuštanja radnika, znat će se nakon dobivanja izvještaja od Službe za zapošljavanje, koji je već zatražen.

- Osnovna briga i zadaća bit će kako ponovo oporaviti ekonomiju i tu treba svi zajedno da se uključimo. Nijedan budžet to sam ne može podnijeti i očekujemo da će iza svih tih projekata stajati država i da ćemo pomoć koja bude upućena BiH, ravnomjerno podijeliti u skladu sa posljedicama koje svaki kanton bude podnio – kaže premijerka BPK Goražde Aida Obuća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.