RAZGOVOR

Bičo za "Avaz": Kada testiramo sve kontakte, znat ćemo jesmo li uspjeli

Nakon 14 dana izolacije, sve zaražene osobe rade testove i, ako dva u razmaku od 48 sati budu negativna, konstatirat će se da je osoba izliječena

Bičo: Dobili smo oko 300 testova. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

1.4.2020

Iako je prvi slučaj zaraze potvrđen 19. marta, a zaražena osoba prethodno je nekoliko dana radila u kompaniji sa stotinama radnika, Goražde za sada uspješno odolijeva naglom širenju infekcije koronavirusom. Samo šest osoba zaraženo je virusom COVID-19, a izvor zaraze je samo jedan klaster – onaj iz Konjica. 

Osim discipline građana u poštivanju mjera zaštite, za relativno dobru situaciju Goraždani mogu zahvaliti i jedinom epidemiologu u gradu, direktorici Zavoda za javno zdravstvo BPK Medini Bičo. Ona od početka prati kontakte svakog zaraženog, nalaže njihovu izolaciju, a građanima je 24 sata dnevno dostupna i putem mobitela, koji ne prestaje da zvoni. 

Medina Bičo. A. Bajramović

- Veoma je bitno da se izolacija, bez obzira na negativan nalaz, poštuje da bismo mogli isključiti svaki rizik od koronavirusa COVID-19. Trenutno je situacija zadovoljavajuća, iako još imamo rizika. Dobili smo skoro 300 testova i podloga za uzorkovanje i sve kontakte ćemo testirati. Tada ćemo tada znati jesmo li uspjeli u suzbijanju virusa. U početku smo imali i nedostatak testova, ali sada je vrijeme da se uradi testiranje svih onih koji su bili izloženi riziku – kaže Bičo.

Uprkos dilemama u ovdašnjoj javnosti, Kantonalna bolnica mora biti spremna da primi, zbrine, pa čak i operiše i zaražene osobe i za to su planirani i pravci kretanja, izoliran prostor, pa čak i operaciona sala. 

- Svakako da bolnica mora imati izolatorij. U slučaju da nam se poveća broj oboljelih s lakšom kliničkom slikom, mi nećemo ljude moći kontrolirati u kućnoj izolaciji i tada će oni biti smješteni u primarnom izolatoriju u privatnoj kući. Drugi slučajevi, koji će zahtijevati liječenje u bolnici, bit će upućeni u Kantonalnu bolnicu. Oni koji, eventualno, razviju najtežu kliničku sliku, slat će se u UKC Sarajevo – pojašnjava Bičo.


Zavod za javno zdravstvo BPK. A. Bajramović

Mnogi bi odahnuli kada bi se BPK Goražde privremeno zatvorio. 

- Mislim da smo na vrijeme poduzeli mjere, poput zabrane rada javnih ustanova, zabrana okupljanja, trenutno imamo samo jedan klaster, ali se plašim nekog dodatnog, za koji možda i ne znamo. Ta opasnost uvijek postoji. Bilo je preporuka u našem Kriznom štabu, oni su mišljenja da mi ne treba da budemo prvi, ali svakako bi zatvaranje Kantona bila dobra stvar – ističe Bičo.

Nakon 14 dana izolacije, sve zaražene osobe rade testove i, ako dva u razmaku od 48 sati budu negativna, konstatirat će se da je osoba izliječena.

Mnogi su tek sa pojavom pandemije shvatili značaj Zavoda za javno zdravstvo, čiji zaposlenici danonoćno rade i na dezinficiranju javnih prostora u gradu. U redovnim okolnostima, brinu se o kontroli kvaliteta vode i hrane, sanitarnim pregledima, preventivnim dezinfekcijama škola i ustanova... Plaćeni su "na kašičicu", jer ustanova sa 10 zaposlenih dobiva sredstva za 4 radnika, a ostalo mora zaraditi sama. Posjeduje automobil stariji od 20 godina. 

- Iako Zavod treba da bude kapa zdravstvu, to ovdje nije prepoznato. Nas finansiraju samo kao jedan tim Higijensko-epidemiološke službe, a to je nivo jednog Doma zdravlja. Mi smo, međutim, kantonalna ustanova. Svaki put upućujemo projekte Ministarstvu zdravstva, ali nekad vam odobre nešto, a nekad ništa. Kad je nastala ova vanredna situacija, nama je gradonačelnik dao svoj auto i nasuo gorivo, jer mi i u redovnim okolnostima na seminare i sastanke izvan Goražda idemo autobusom ili svojim automobilom – kaže Medina Bičo.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.