BANJA LUKA

Fabrika obuće "Bema" zaustavila proizvodnju, dvije zaposlenice pozitivne na koronavirus

Uveli smo na kapiji mjerenje temperature i svi s višom od 37,2 stepena nisu mogli ući u fabriku, rekao je Umičević

Za radnice uplaćena jednokratna pomoć. Arhiv

Avaz.ba

1.4.2020

Fabrika obuće "Bema" Banja Luka danas je zaustavila proizvodnju nakon što je utvrđeno da su dvije radnice zaražene koronavirusom, izjavio je Marinko Umičević, tehnički direktor ove fabrike.

On je sinoć od Štaba za vanredne situacije grada Banja Luka dobio informaciju da su u pitanju radnice iz Laktaša i naselja Trn, koje su se inficirale u svom okruženju, a koje nisu dolazile na posao od 20. marta. 

- Uveli smo na kapiji mjerenje temperature i svi sa temperaturom višom od 37,2 stepena nisu mogli ući u fabriku - kazao je Umičević.

Istaknuo je da se nada da niko više od radnika nije inficiran. Za dvije radnice uplaćena je jednokratna pomoć, a Umičević je rekao da su im na raspolaganju do okončanja borbe s virusom.

Zaposlenicama uplaćena jednokratna pomoć. Arhiv

Prema njegovim riječima, prekid rada prethodno je planiran od 6. do 20. aprila, jer su ih inozemni partneri zamolili da tada obustave rad, jer nemaju dovoljno repromaterijala i zbog Uskrsa, ali i zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

- Odlučili smo da odmah od danas ne radi fabrika - kazao je on i dodao da neće raditi do 20. marta.

Istaknuo je da je industrija obuće već doživjela elementarnu nepogodu, jer nije bilo snijega u Evropi pa su stotine miliona pari cipela ostale neprodane, a sada na proljeće kada treba da se prodaju sandale, koje su već napravili, sve su prodavnice zatvorene i ništa se ne prodaje.

- Zabrinut sam šta će biti s industrijom obuće u jesen, ali moramo biti optimistični - kazao je Umičević i dodao da je zdravlje zaposlenih na prvom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.