SARAJEVO

Mesihović za "Avaz": To nije naša nadležnost, već Federacije BiH

Kantonalno ministarstvo nema nikakve veze s cijelom pričom

Rusmir Mesihović. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

1.4.2020

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo danas je primilo akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, (COVID-19) radi utvrđivanja dijagnoze.

Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović pojasnio je za "Avaz" šta konkretno znači akt koji su dobili.

- Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je akt svim kantonalnim ministarstvima, dakle 10 ministarstava, u kojem traži da mi, s obzirom na to da oni nikada nisu izvršili certifikaciju nijednog laboratorija u FBiH, pošaljemo pismo svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu, kao i svi ostali kantoni u Federaciji da pošalju tražene podatke. To nije naša nadležnost, već Federacije, a mi postupamo po onom što su oni tražili od nas - kazao je kratko Mesihović.

Akt Federalnog ministarstva zdravstva upućen kantonalnim. Avaz

Još je dodao da Kantonalno ministarstvo nema nikakve veze s cijelom pričom, osim da, kako je kazao, provede ono što je danas reklo Federalno ministarstvo.

Ova informacija posebno je zanimljiva zbog pandemije koronavirusa i sve većeg broja zaraženih u FBiH. Podsjećamo, u FBiH je do sada potvrđeno 200 slučajeva zaraze koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.