SINDIKAT RS

Poslodavci vrše neviđen pritisak na radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora

Inspektorat RS gskoro da nema mogućnosti da kontrolira i sankcionira nesavjestan rad

Ranka Mišić. Avaz

Srna

2.4.2020

Iz Saveza sindikata Republike Srpske zahtijevaju od entitetske Vlade i Štaba za vanredne situacije, koji je formiran nakon pojave koronavirusa, da preduzmu sve mjere i aktivnosti radi zaštite prava radnika.

- Sve je više poslodavaca koji vrše neviđen pritisak na radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu ili zahtjev za neplaćeno odsustvo. Takvi postupci poslodavaca nezakonito, u trenutku kad su na snazi vanredna situacija i vrlo izvjesno vanredno stanje, mogu se okvalificirati i kao teška djela koja izazivaju strah i paniku - ukazuje se u saopćenju iz ovog sindikata.

Inspektorat RS, kako dodaju, skoro da nema mogućnosti da kontrolira i sankcionira nesavjestan rad ovakvih poslodavaca.


Sindikat: Vlada RS mora reagirati. Avaz

- Inspektori su danonoćno na graničnim prijelazima, gdje obavljaju teške poslove i zato zahtijevamo od Vlade i Štaba da iznađu mogućnost novog zapošljavanja inspektora ili preraspodjelu rada državnih službenika koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje poslova inspektora - navode sindikalci. 

Insistiraju i zahtijevaju od Vlade RS da nijedan oblik najavljene pomoći poslodavcima u vrijeme pandemije koronavirusa i proglašenja vanredne situacije ne smije biti dodijeljen onim nesavjesnim poslodavcima koji su otpustili radnike.

Pozivaju sve radnike da prijave Savezu sindikata RS svaki oblik kršenje radničkih prava iako nisu članovi sindikata, kako bi se, dodaju, zajedno borili za svako radno mjesto, zakonito isplaćivanje plaća ili naknada radnicima u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.