ENERGENTI Iz kompanije "BH-Gas" potvrdili

Snabdijevanje plinom uredno, rekordna potrošnja za april

Jučerašnja potrošnja prirodnog plina najveća je isporučena količina u FBiH od 1998. godine za 1. april

Avaz.ba / Fena

U odnosu na 1. april 2019., potrošnja je povećana za skoro stotinu posto

Foto: Arhiv


Snabdijevanje BiH prirodnim plinom odvija se bez problema, a posljednjih dana bilježi se značajno povećanje potrošnje ovog energenta, saopćeno je iz "BH-Gasa".

Najveća isporučena količina

- I pored zatvaranja mnogih objekata i smanjenja privredne aktivnosti, "BH-Gas" je tokom jučerašnjeg dana isporučio potrošačima ukupno 826.520 kubnih metara. Ta potrošnja prirodnog plina je najveća isporučena količina u FBiH od 1998. godine za 1. april. U odnosu na 1. april 2019., potrošnja je povećana za skoro stotinu posto - navode iz "BH-Gasa".

Ostvarena potrošnja prirodnog plina u FBiH za 1. april odgovara više zimskom periodu (januar ili februar) i punim privrednim aktivnostima nego aprilu i smanjenim privrednim aktivnostima.

Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač prirodnog plina u FBiH i BiH, tokom jučerašnjeg, a i tokom današnjeg dana, preuzet će iz sistema količine koje odgovaraju skoro 20-postotnoj količini od ukupno naručenih količina prirodnog plina za april.

  • Prirodni plin troši u količinama do sada nezabilježenim za početak aprila

    Prirodni plin troši u količinama do sada nezabilježenim za početak aprila

    Foto: Arhiv


 - Ono što se može primijetiti jeste to da je potrošnja prirodnog plina posljednjih dana povećana do rekordnog 1. aprila i da se, bez obzira na pad privrednih aktivnosti i zatvaranja brojnih objekata, prirodni plin troši u količinama do sada nezabilježenim za početak aprila.

Formirani timovi

Sezona grijanja još traje, a po dinamici, potrošnja odgovara januaru i, kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje, služba održavanja na sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove te sve činimo da svi potrošači budu uredno snabdjeveni prirodnim plinom - napominju iz "BH-Gasa".

Ponovili su da, ukoliko neko primijeti bilo kakve nepravilnosti u snabdijevanju prirodnim plinom ili dužinom trase plinovoda, što može utjecati na ispravnost ili uredan rad sistema, može kontaktirati "BH-Gas" na brojeve telefona 033 724 220 i 061 170 678.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na