OBOSTRANA KORIST

BiH i Kina potpisale memorandum o saradnji u zdravstvu

Pomoći će u prevenciji i kontroli prenosivih i neprenosivih bolesti

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti zdravstva između BiH i Kine. Ministarstvo civilnih poslova BiH

Avaz.ba

2.4.2020

Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević i kineski ambasador u BiH Đi Ping potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka između Nacionalnog komiteta za zdravstvo Kine i Ministarstva civilnih poslova.

Memorandum omogućava unapređivanje saradnje dvije zemlje na području zdravstva i medicinskih nauka, što će doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova.

Iz Ministarstva poručuju da će Memorandum pomoći u prevenciji i kontroli prenosivih i neprenosivih bolesti, da će potaknuti medicinsko obrazovanje i naučna istraživanja te omogućiti razmjenu specijalista na području zdravstva, što je veoma značajno za BiH, koja je u ovim trenucima suočena i s problemom nedostatka specijaliziranih ljekara.


Đi Ping i Gudeljević. Ministarstvo civilnih poslova BiH

Saradnja je moguća i na drugim područjima zdravstva za koje strane potpisnice pokažu zajednički interes, a odvijat će se u okviru razmjene informacija, razmjene delegacija i specijalista s područja zdravstva, poticanja učešća specijalista na konferencijama i naučnim skupovima.

Sporazumne strane poticat će saradnju na principu jednakosti, reciprociteta i obostrane koristi.

Gudeljević je zahvalila kineskom ambasadoru u BiH jer je prepoznao trenutak i podržao inicijativu da Memorandum bude potpisan u vremenu epidemije koronavirusa


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.