SARAJEVO

Čerkez: Predstoji nam najteži dio pandemije

Za 24 sata 32 nova slučaja zaraze

Čerkez: Potrebno je da se svi pridržavamo preporuka. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

2.4.2020

Federalni zvaničnici i danas su saopćili najvažnije informacije vezane uz epidemiju koronavirusa.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez rekao je da je kod 32 osobe u ovom entitetu utvrđeno postojanje koronavirusa prilikom testiranja u protekla 24 sata.

On je naglasio da su 32 nova slučaja registrirana kroz ukupno 341 testiranje u Federaciji.

Današnji statistički podaci nam govore da u Federaciji imamo 248 osoba koje su pozitivne na koronavirus. U narednom periodu očekujemo neminovan daljnji rast broja zaraženih. Epidemiolozi rade 24 sata. Praćenje žarišta je sve teže i izazovnije. Već imamo neke primjere širenja virusa unutar zajednice i potrebno je da se pridržavamo mjera koje su donesene i koje su na snazi - rekao je Čerkez. 

Prema njegovim riječima, u narednim sedmicama slijedi najteži dio pandemije.

Predstoji nam najteži dio pandemije. Potrebno je da se svi pridržavamo svih preporuka koje smo sve vrijeme davali, da budemo svjesni da svako od nas može oboljeti. Moramo biti jako odgovorni. Apelovao bih da izbjegavamo okupljanja u kućama i stanovima i da izbjegavamo nepotrebne izlaske. Ako želimo da imamo i dalje jednu stabilnost, potrebno je da se svi podržavamo mjera koje su do sada donesene - naglasio je on. 

Podsjećamo, više od 500 osoba je zaraženo koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Dvadeset se oporavilo, a šesnaest osoba je preminulo.

Salko Bukvarević. Printscreen

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević naglasio je da je Vlada izvršila preraspodjelu budžeta.

- I ovog puta smo zauzeli stav i isplata naknada boračkoj populaciji neće biti umanjena. S tim u vezi resorno ministarstvo je izvršilo obračun za sve borce i isplata se očekuje 10. aprila. Vjerujem da ćemo i iz ove krize izaći ubrzo ako se budemo pridržavali predloženih mjera - rekao je Bukvarević.

Član Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak saopćio je da je FŠCZ danas izvršavao naredbe za raspodjelu opreme za zaštitu onima kojima je to bilo potrebno, a nastavilo se raditi i s dezinfekcijom određenih prostora. 

Danas je obavljena dezinfekcija određenih prostorija u HNK, a sutra će se to isto raditi u ZHK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.