POSLJEDICE

Dodik: Zbog pandemije ćemo imati gubitke od 750 do 800 miliona KM

To nije konačan iznos. U tom pogledu pripremamo mjere. Nećemo davati nikakva obećanja koja ne možemo ispuniti, poručio je Dodik

Dodik: Donijeli tri ekonomske mjere. Arhiv

Avaz.ba

3.4.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se gubici zbog posljedica pandemije koronavirusa akumuliraju iz dana u dan i da će, u skladu s određenim procjenama, gubici biti od 750 do 800 miliona KM.



Nabavka neophodne opreme

- Pripremamo medicinski sektor za prijem bolesnika. Bilo je neophodno da se spriječi ulazak virusa, koliko god je to moguće, u centralni blok, na Ginekologiju, Pedijatriju i osjetljive djelatnosti. To je podrazumijevalo uporedo donošenje vladinih i lokalnih mjera kako bi se svi koji se evidentiraju, stavili pod određeni nadzor. Zato je angažiran Studentski dom - rekao je Dodik.

Navodi kako su druge mjere u vezi s nabavkom neophodne medicinske opreme.

- Naš UKC i svi domovi zdravlja imaju apsolutno sve što je potrebno. Na intenzivnoj njezi imamo 50 respiratora i samo je šest popunjeno. Kamo sreće da to ne treba nikome više. Platili smo 130 respiratora i čekamo da dođu. U postupku nabavke je još nekih 200 respiratora - istaknuo je Dodik.


Dodik je obišao UKC RS. RTRS

Dodaje kako će ti respiratori biti podijeljeni, isto kao i pomoć iz Srbije, svim bolnicama kojima je potrebno i da su otišli u Bijelinu, Brčko i druge bolnice...

Požalio se i na način rada Centralne banke BiH.

- Vremenska razlika između nas i Kine je evidentna, a Centralna banka unazad zatvori strana plaćanja u tri popodne i vi ne možete ništa da uradite. Sljedeći dan kad trebate do dobavljača ili proizvođača, on je tu robu već prodao, jer je potražnja zaista velika - rekao je on.

Napominje kako su donijeli tri ekonomske mjere da bi se utjecalo na ekonomiju.

- Prvo je da se očuvaju standard i plaće. Apelujemo na poslodavce da ne otpuštaju radnike, s njima ćemo dogovoriti da se nadoknade gubici. Drugo je da se očuva proizvodna aktivnost koliko je to moguće, u svakom pogonu treba da rade radnici uz mjere zaštite. Treća mjera je osiguranje mjera široke potrošnje - dodaje Dodik.


Vanjski utjecaji

Potencira kako, pored svega, ekonomija ostaje problem.

- Ovdje je riječ o vanjskim utjecajima na ekonomiju. Ograničena je mogućnost proizvodnje, transporta, odjednom je prestalo sve. Gubici se akumuliraju svakog dana sve više. Jučer smo imali prosjek da je to gubitak koji ćemo imati od 750 do 800 miliona KM. To nije konačan iznos. U tom pogledu pripremamo mjere. Nećemo davati nikakva obećanja koja ne možemo ispuniti - istaknuo je on.

Dodaje kako formiraju fond koji treba da ima 500 miliona.

- Imali smo u januaru i februaru odličan razvoj ekonomije, a onda je došla kriza. Svakome onome ko je imao štetu ćemo prići i pokušati da osiguramo novi početak. Mjere moraju da imaju niz stvari, one moraju da se kreiraju na nivou BiH. Jedna od tih mjera je vezana za Centralnu banku - kazao je Dodik.

Navodi kako će nastati šteta veća nego što bi bili troškovi zaduživanja.

- Očekujemo od MMF-a transfer od skoro 15 miliona KM. Imamo mogućnost da prepakujemo budžet RS, u njemu ćemo naći rezerve. Imamo dosta mogućnosti da osiguramo sredstva i usmjerimo ih ka ekonomiji. Ovo jeste ozbiljna situacija, ali nije za paniku - rekao je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.