POZITIVAN NALAZ

Prvi slučaj koronavirusa u Bugojnu: Oboljeli boravio na svečanosti u "Igmanu"

Nije imao nikakve simptome ni znakove bolesti, ali je odlučeno da bude testiran

Osoba nije bila u prilici da ostvari rizičan kontakt. Arhiv

Piše: A. Mandžić / Avaz.ba

3.4.2020

Za jednu osobu iz Bugojna stigao je pozitivan test na koronavirus nakon analize iz Sarajevu. Nakon devet urađenih testova, koji su bili negativni, ovo je prvi slučaj pozitivnog nalaza na koronavirus u Bugojnu tokom pandemije.

Nezvanično smo saznali da se radi o jednom od četiri uposlenika „Binasa“ koja su bila na svečanosti u konjičkom "Igmanu" i koji se nalazio u samoizolaciji proteklih dvadesetak dana.

Klaster Konjic

- Osoba je testirana na početku kada se otkrio problem u Igmanu. U samoizolaciji je i praktično je bilo vrijeme da iziđe iz samoizolacije. Nije imao nikakve simptome, ni znakove bolesti, ali smo ga testirali dodatno kako bismo bili sigurni da nema nikakvog rizika po okruženje. Nažalost, stigao je pozitivan rezultat.

Za građane Bugojna bitno je da se osoba nalazila 14 dana u samoizolaciji i nije bila u prilici da ostvari nikakav rizičan kontakt. Mi očekujemo da neće doći do širenja ovog oboljenja iz klastera Konjic na području općine Bugojno – riječi su Seada Karakaša, direktora Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona

Ostat će u kućnoj izolaciji. Arhiv

Istaknuo je da se kod te osobe radi o blagim simptomima te da će ostati u kućnim okolnostima i da će je kontaktirati Tim kućnog liječenja. Ako dođe do pogoršanja kliničke slike, uslijedila bi hospitalizacije u nekoj od bolnica u SBK.

U isto vrijeme, testirano je više osoba s područja SBK i potvrđen je pozitivan nalaz za četiri osobe iz Gornjeg Vakufa–Uskoplja te za po jednu osobu iz Novog Travnika i Viteza.

Jedna osoba hospitalizirana

Do sada je, prema riječima Karakaša, na području SBK evidentirano 19 pozitivnih osoba na koronavirus. Jedna osoba je hospitalizirana, dok je preostalih 18 bez simptoma ili sa veoma slabim simptomima.

Njihovo je stanje stabilno i vjerovatno neće biti potrebe za dodatnim liječničkim intervencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.