LIČNOST DANA

Vanserijski profesionalizam

U najtežim momentima Televizija N1 pokazala zašto su slobodni i profesionalni mediji temelji svakog demokratskog društva

Zukić: Lider izvanrednog medijskog tima. N1

Piše: E. Trako

5.4.2020

U historiji bh. novinarstva, prije pojave N1 televizije, samo je „Dnevni avaz“ 1995. godine, kao tada potpuno novi projekt, razbio stereotipe i od ničega napravio najjači printani medij u BiH.  


Profesionalizam i entuzijazam

Sada je to definitivno, u sferi elektronskih medija, uspjelo Televiziji N1. Pod dirigentskom palicom Amira Zukića, odranije relevantnog profesionalca, ekipa ove televizije u najdramatičnijim trenucima u našoj zemlji uspjela je pokazati do sada neviđeni profesionalizam i entuzijazam.  

U biti mali novinarski tim, omogućuje građanima BiH kompletnu sliku vezanu uz aktuelnu pandemiju.

U njihovom programu su redovno intervjui, izjave, javljanje s lica mjesta, posmatranje događaja iza scene, izjave eksperata iz BiH i inozemstva, praćenje zbirnih rezultata...

Tamo gdje institucije ostavljaju građane bez dovoljno informacija, N1, zahvaljujući novinarskoj školi CNN-a i izvanrednom liderstvu prvog čovjeka, objašnjava javnosti šta se dešava ili šta treba očekivati.

Da se ne govori o tome kako se ekipi N1 ne može dogoditi blamiranje da ne poznaje Ustav ili Zakone vlastite zemlje.

Zukić i njegov tim pokazali kako jedan kolektiv izvanredno može obavljati svoju društvenu ulogu. Arhiv

Jer, u poplavi amaterskog žurnalističkog talasa, novinarima na N1 televiziji ne dešavaju se gafovi, da primjerice samozvana novinarka jednog portala koji želi biti medijski faktor uopće ne zna da politički zaključci Predsjedništva BiH ne mogu mijenjati državne zakone, što je isključivo u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Cjelodnevnim programom, mladim i vrsnim profesionalcima, često polemičkim stavovima sa svim svojim sagovornicima, gdje se niko ne štedi od provokativnih pitanja, N1 se nametnuo kao medijski favorit kojem građani vjeruju.

U, inače, sujetnoj novinarskoj struci to im vjerovatno niko od kolega neće htjeti priznati, ali velike krize su istovremeno i šansa da se pojedinci ili institucije i projekti pokažu u svom punom kapacitetu znanja, neznanja ili prosječnosti.

Stubovi demokratskog društva

Amir Zukić i njegov tim pokazali su kako jedan kolektiv izvanredno može obavljati svoju društvenu ulogu. Zbog takvih informativnih kuća i pojedinaca posve je jasno zašto su mediji jedan od ključnih strateških stubova svakog demokratskog društva.

N1 je, inače, prije tri mjeseca obilježio pet godina svog djelovanja u BiH i dio je velike UNITED medijske grupacije.

Amir Zukić rođen je u Zvorniku 12. oktobra 1972. godine. Medijski je menadžer, urednik i voditelj N1 televizije u BiH. Prije toga radio je u brojnim medijima na najodgovornijim pozicijama, u Anadoliji, BHT-u, Televiziji Sarajevo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.