PREPORUKE

Dr. Harun Drljević: Testirajte što više i što šire

Rat vode ljekari i oni su vojnici, a njihovo oružje je zaštitna oprema

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

6.4.2020

Drljević: Prije desetak dana ukazali smo na mali broj testiranja. Avaz

Federalna ljekarska komora za vrijeme pandemije koronavirusa daje sugestije, institucije poput Federalnog ministarstva zdravlja vode rat i trebali bi biti lider u borbi protiv virusa. Kazao je to u razgovoru za "Dnevni avaz" dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

Proširenje kriterija

Prema njegovim riječima, u medicini je uvijek pravilo gdje je puno baba kilava su djeca.

- Ono na šta smo ukazali prije desetak dana jeste mali broj testiranja. Tražili smo da se prošire kriteriji za testiranje, dakle da se testira što više i što šire. To je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Slovenija je jutros (jučer, op.a.) imala 27.500 testiranja, a mi imamo oko 5.000 testiranja na 2,6 miliona stanovnika u Federaciji – kaže Drljević.

Kako ovaj rat vode ljekare i oni su vojnici, njihovo oružje je, ističe, zaštitna oprema.

- Prije desetak dana je situacija u nekim kantonima bila loša, poput Kantona 10. Sada je to poboljšano. Važno je sačuvati zdravlje svih zdravstvenih profesionalaca koji se nalaze na prvim punktovima dovoljnim brojem i adekvatnom opremom. Ne mogu pojedinci hodati s najboljim maskama, a ljekari s hirurškim, koje ne štite puno – otvoren je Drljević.


Drljević: Nužno i testirane zdravstvenih radnika. Avaz

Osim opreme, ističe da je nužno i testirane zdravstvenih radnika.

- Tražimo redovno testiranje ljekara na punktovima, barem sedmično, jer se mogu zaraziti, a da to ne znamo. U tom slučaju oni postaju izvor zaraze, ali i nefunkcionalni. U petak smo poslali dopis da se u Krizni štab FBiH uključi i predstavnik Ljekarske komore, jer bi bili koristan izvor informacija – otkriva Drljević.

Ističe da, bez obzira na to što je šaren način odbrane od koronavirusa, ako se brani jedan prostor, kao što je Federacija ili cijela država, on mora biti jedinstven.


Ista politika

- To znači da svi imaju slične uslove za borbu. Ako padne jedna linija, padaju sve. Zato je važno da prostor Federacije ima jedinstvenu odbranu i da Federalni krizni štab ima istu politiku za sve kantone – zaključuje Drljević.

quote
<br><p>Nijedna zemlja u ovoj ekstremnoj situaciji nema dovoljno zdravstvenih radnika, pa ni moćni američki sistem, ali me to ne brine, jer znam da ćemo se boriti i pobijediti, ističe Drljević.</p>

Zdravstveni sistem nije ugrožen

Drljević je izričit da zdravstveni sistem u BiH nije ugrožen jer se situacije poput one u Tuzli dešavaju i da je najvažnije odmah prepoznati problem i što hitnije intervenirati.

- Imali smo slučajeve u Tuzli, Zenici, Sarajevu, ali to se desilo i u Nišu, Mariboru… Dakle, te situacije će se dešavati i dalje. Mi štitimo zdravstveni sistem, ali nemoguće je predvidjeti sve situacije – kaže Drljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.