TRAŽE ODGOVORE

Ljekarska komora FBiH: Zašto ništa nije poduzeto po pitanju prijave roditelja djevojčice Nadin

Ovo je prvi put da neko traži ispitivanje odgovornosti za odbijanje liječenja, ali i da traži odgovor zašto je došlo do administrativne šutnje Ljekarske komore KS

Prim. dr. Harun Drljević: Kao predsjednik Ljekarske komore FBiH traži odgovore. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

12.8.2020

Predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević odgovorio je na žalbu protiv administrativne šutnje Ljekarske komore KS, a ujedno i prijave protiv generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i drugih zbog povrede dužnosti ljekarskoog zvanja i etičkog kodeksa uskraćivanjem liječenja i prava na izmještanje na liječenje izvan BiH. 

On je roditeljima djevojčice Nadin Smajlović, Amini i Denisu, pojasnio da drugostepeni organ može djelovati samo u slučaju kada se završi procedura u prvostepenom postupku. 

Ljekarska komora Federacije BiH, koju potpisuje prim. dr. Harun Drljević, uputila je dopis kojim traži izjašnjenje Ljekarske komore KS o poduzetim radnjama po ovom predmetu. 

Ovo je prvi put da neko traži ispitivanje odgovornosti za odbijanje liječenja, ali i da traži odgovor zašto je došlo do administrativne šutnje Ljekarske komore KS.

- Dana 5. avgusta 2020. godine Ljekarska/Liječnička komora FBiH zaprimila je Vašu poštu u kojoj se Federalnoj komori obraćate kao drugostepenom organu sa gore navedenom žalbom. Uz žalbu je dostavljena i prateća dokumentacija... Moram Vas upoznati da se Federalna komora u drugom stepenu može očitovati samo onda kada se završi procedura u prvostepenom postupku na nivou nadležne Kantonalne/Županijske ljekarske/liječničke komore. 

S tim uvezi, Federalna komora je dana 6. avgusta 2020. godine uputila dopis Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo u kojem se traži obavještenje o poduzetim radnjama, koje je ova Kantonalna ljekarska komora učinila po pitanju Vaše žalbe - piše u odgovoru Federalne ljekarske komore roditeljima djevojčice Nadin čija je priča uzburkala javnost.

Odgovor Ljekarske komore FBiH roditeljima djevojčice Nadin Samjlović. Avaz

Predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević je uputio dopis Ljekarskoj Komori KS u kojem je tražio da ga obavijeste o poduzetim radnjama po ovom predmetu.

Ljekarska komora FBiH uputila dopis Ljekarskoj komori KS. Avaz

Podsjećamo, djevojčica Nadin Smajlović izliječila se od tuberkuloze u Turskoj. Međutim, i prije toga se liječila u Turskoj, ali u privatnom aranžmanu jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odbio da odobri njeno izmještanje u inozemstvo, ali je to kasnije učinio UKC Tuzla. Roditelji su zbog toga protiv odgovornih u KCUS-u podnijeli krivičnu prijavu.

Ismet Gavrankapetanović, ugledni ljekar i direktor Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš", također je prijavljen Komori, ali iz razloga što je pokušao skrenuti pažnju na sraman slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.