TRAŽE ODGOVORE

Ljekarska komora FBiH: Zašto ništa nije poduzeto po pitanju prijave roditelja djevojčice Nadin

Ovo je prvi put da neko traži ispitivanje odgovornosti za odbijanje liječenja, ali i da traži odgovor zašto je došlo do administrativne šutnje Ljekarske komore KS

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

Prim. dr. Harun Drljević: Kao predsjednik Ljekarske komore FBiH traži odgovore

Foto: Arhiv


Predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević odgovorio je na žalbu protiv administrativne šutnje Ljekarske komore KS, a ujedno i prijave protiv generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i drugih zbog povrede dužnosti ljekarskoog zvanja i etičkog kodeksa uskraćivanjem liječenja i prava na izmještanje na liječenje izvan BiH. 

On je roditeljima djevojčice Nadin Smajlović, Amini i Denisu, pojasnio da drugostepeni organ može djelovati samo u slučaju kada se završi procedura u prvostepenom postupku. 

Ljekarska komora Federacije BiH, koju potpisuje prim. dr. Harun Drljević, uputila je dopis kojim traži izjašnjenje Ljekarske komore KS o poduzetim radnjama po ovom predmetu. 

Ovo je prvi put da neko traži ispitivanje odgovornosti za odbijanje liječenja, ali i da traži odgovor zašto je došlo do administrativne šutnje Ljekarske komore KS.

- Dana 5. avgusta 2020. godine Ljekarska/Liječnička komora FBiH zaprimila je Vašu poštu u kojoj se Federalnoj komori obraćate kao drugostepenom organu sa gore navedenom žalbom. Uz žalbu je dostavljena i prateća dokumentacija... Moram Vas upoznati da se Federalna komora u drugom stepenu može očitovati samo onda kada se završi procedura u prvostepenom postupku na nivou nadležne Kantonalne/Županijske ljekarske/liječničke komore. 

S tim uvezi, Federalna komora je dana 6. avgusta 2020. godine uputila dopis Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo u kojem se traži obavještenje o poduzetim radnjama, koje je ova Kantonalna ljekarska komora učinila po pitanju Vaše žalbe - piše u odgovoru Federalne ljekarske komore roditeljima djevojčice Nadin čija je priča uzburkala javnost.

  • Odgovor Ljekarske komore FBiH roditeljima djevojčice Nadin Samjlović

    Odgovor Ljekarske komore FBiH roditeljima djevojčice Nadin Samjlović

    Foto: Avaz


Predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević je uputio dopis Ljekarskoj Komori KS u kojem je tražio da ga obavijeste o poduzetim radnjama po ovom predmetu.

  • Ljekarska komora FBiH uputila dopis Ljekarskoj komori KS

    Ljekarska komora FBiH uputila dopis Ljekarskoj komori KS

    Foto: Avaz


Podsjećamo, djevojčica Nadin Smajlović izliječila se od tuberkuloze u Turskoj. Međutim, i prije toga se liječila u Turskoj, ali u privatnom aranžmanu jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odbio da odobri njeno izmještanje u inozemstvo, ali je to kasnije učinio UKC Tuzla. Roditelji su zbog toga protiv odgovornih u KCUS-u podnijeli krivičnu prijavu.

Ismet Gavrankapetanović, ugledni ljekar i direktor Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš", također je prijavljen Komori, ali iz razloga što je pokušao skrenuti pažnju na sraman slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajović. 

NA VRH

Komentari