SJEĆANJA

Na današnji dan 1992. godine Kanada priznala nezavisnost države BiH

U gradu Vindzoru otkriven je prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici

Prijateljski odnosi između dvije zemlje. Agencije

Fena

7.4.2020

Kanada je među prvim državama u svijetu priznala nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i to 7. aprila 1992. godine.

- U danu kada obilježavamo 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti BiH želimo podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koje su s dvije rezolucije politički priznale sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici – navodi u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

Dodaje se da se u kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Vindzoru otkriven je prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Iz Instituta navode da se u nekim kanadskim školama izučava genocid u Srebrenici. Kanada je proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U Kanadi se obilježavaju Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH te Svjetski dan bijelih traka.

Prijateljski odnosi između dvije zemlje. Agencije

Povodom 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države, iz Instituta za istraživanje genocida Kanada poručuju da će „Bosna i Hercegovina i dalje biti nepokorena i ponosna država“ te da je „Kanada najbolji dokaz da uspješna BiH postoji i izvan Bosne i Hercegovine“.

 - Na dan priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Kanade šaljemo poruku našoj domovini i svijetu - mi imamo jednu domovinu, svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Naša djeca koja rastu u Kanadi uče da ima zemlja Bosna i Hercegovina, njihova domovina i oni to dobro znaju – navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

U saopćenju se podsjeća i na nedavnu državnu posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Kanadi te navodi da su „njegove riječi na akademiji u Torontu, podrška bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi i posebno susreti s najvažnijim kanadskim liderima, još više unaprijedili ionako dobre političke i prijateljske veze između dvije države“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.