ODLUKE Mjere zbog pandemije virusa COVID-19

SAD i Kanada privremeno zatvaraju granicu

S nestrpljenjem žele suzbiti širenje virusa, ali i održati njihove vitalne ekonomske veze

Avaz.ba

Tramp je objavio zatvaranje granice

Foto: Ilustracija


Sjedinjene Američke Države i Kanada usaglasili su se da privremeno zatvore svoju zajedničku granicu za putovanja koja nisu od suštinskog značaja, objavio je u srijedu američki predsjednik Donald Tramp (Trump), a Trampova administracija razmatra plan da vrati sve ljude koji nelegalno prijeđu granicu iz Meksika, navela su dvojica zvaničnika američke administracije.

Kanada i SAD s nestrpljenjem žele suzbiti širenje virusa, ali i održati njihove vitalne ekonomske veze. Kanada se oslanja na SAD za 75 posto svog ukupnog izvoza.

Tramp je objavio zatvaranje granice na Twitteru, navodeći da ta odluka neće ugroziti trgovinsku razmjenu između dvije zemlje.

- Mi ćemo, uz obostranu saglasnost, privremeno zatvoriti našu sjevernu granicu s Kanadom za saobraćaj koji nije od suštinskog značaja - navodi Tramp u tvitu.

Po pitanju Meksika, Tramp će koristiti svoje ovlasti koje ima kao predsjednik tokom pandemije, kao što je širenje koronavirusa, kako bi proveo jedan od svojih najagresivnijih pokušaja na suzbijanju nelegalne imigracije.

Plan je pod razmatranjem i nikakve konačne odluke nisu donesene, saopćili su zvaničnici, koji su govorili za Associated Press pod uvjetom da ostanu anonimni, jer plan još nije objavljen.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na