RAZGOVOR Ambasador Italije u BiH

Nikola Minasi: Pobijedit ćemo zajedno

Mi smo u ovome zajedno, pobijedit ćemo zajedno, kaže Minasi

A. Tiro / Avaz.ba

Minasi: Želimo pomoći BiH

Foto: Arhiv


Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) u ekskluzivnom razgovoru za "Avaz" govorio je o pandemiji koronavirusa koji je njegovu zemlju pretvorio u najgore žarište na svijetu.

- Ova kriza je neočekivana. Ali je najbolji pokazatelj da problemi i nevolje ne poznaju granice - kazao je Minasi.

Prva u svijetu

Ističe da je njegova zemlja prva u svijetu koja je uspostavila nacionalnu blokadu. Potrebno je, kaže, još nekoliko sedmica da se procijeni djeluju li donesene mjere. 

- U međuvremenu smo prikupili veliku količinu znanja i informacija. Prije tri sedmice susreo sam se s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i uručio mu sve ključne dokumente o mjerama usvojenim u Italiji. Sada imamo i ažurirane dokumente i dijelit ćemo ih, jer želimo da ovo iskustvo pomogne BiH - pojašnjava Minasi.

  • Minasi: Želimo pomoći BiH

    Minasi: Želimo pomoći BiH

    Foto: Arhiv


Kako navodi, sretan je što trenutno živi u BiH, jer svakodnevno dobiva puno poruka solidarnosti i podrške od običnih građana.

- Za mene je ovo vrijeme da više razmišljam o svojoj porodici i životu, ali i radim na učinkovitiji način. Izrazi solidarnosti koje dobivamo od građana BiH su predivni. Slike Vijećnice u bojama Italije već su danima u medijima u mojoj zemlji i ljudi su dirnuti osjećajem prijateljstva. Italija nikad neće zaboraviti vašu solidarnost - naglašava.

Ključne stvari

Pojašnjava da je impresioniran izjavama članova Predsjedništva BiH i formiranjem Kriznog štaba u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

Ujedinjeni u borbi

Ambasador je uputio poruku podrške svim građanima BiH. 

- Ova situacija je užasan test za sve nas. BiH je već integrirana u evropsko tržište i društvo na svim nivoima. Naš zajednički problem proizlazi iz naše zajedničke sudbine: na nama je da udružimo snage sada kako bismo bili jači i ujedinjeniji kad to prođe. Mi smo u ovome zajedno, pobijedit ćemo zajedno - zaključio je Minasi.

Više o temi Koronavirus

KRIZNI PAKET MMF-A
Dodik: Nema dogovora o podjeli 330 miliona KM
NA VRH

Podijeli članak na