INICIJATIVE

Italijanski vojni ljekari dolaze u BiH

Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog su značaja, kazao je ambasador Italije u BiH Nikola Minasi

Danas je održana prva videokonferencija. Ambasada Italije u BiH

Avaz.ba

22.4.2020

Ambasada Italije u BiH danas je, zajedno s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald), pokrenula zajedničku inicijativu putem videokonferencije, na kojoj su učestvovali predstavnici WHO-a u BiH i zdravstvenih vlasti u BiH sa skoro 30 predstavnika raznih bolnica širom zemlje. 

Na ovom prvom sastanku, nakon kojeg će redovno uslijediti i naredni, razgovaralo se, prije svega, o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sistemima reakcije za srednji vremenski period. 

- Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog  su značaja. Zbog toga je Italija danas, zajedno s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, organizirala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s ovim izazovom - riječi su ambasadora Italije u Bosni i Hercegovini Nikole Minasija (Nicola Minasi). 

Pričajući o vlastitim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja italijanske Civilne zaštite, dr. Đovani de Sijervo (Giovanni De Siervo) i dr. Danilo Bilota, a u ime Visokog instituta za zdravstvo voditelj ureda za međunarodne odnose dr. Luka Rosi (Luca Rosi). 

Pored toga, bila su prisutna i dva italijanska vojna ljekara, koji će, prema nalogu Ministarstva odbrane Italije, uskoro biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli evropskim snagama i direktno sarađivali s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju, obilazeći bolnice i dijeleći italijansko iskustvo.

Videokonferencija bila je veoma sadržajna i interaktivna te je postavila temelje jačoj saradnji Italije, Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica. Kao prva žrtva pandemije u Evropi, Italija želi podijeliti sve svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja s kojom Italija uspostavlja ovu saradnju, na evropskom i svjetskom nivou.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.