RAZGOVOR

Slavko Matanović za "Avaz": Raste broj oporavljenih

Možda su malo i zakasnile, možda su mogle biti strožije, kao kod nas u BiH, ali se pokazuje da daju prve rezultate, kaže ambasador Matanović

Matanović: BiH uradila dobar posao. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

8.4.2020

Najveće žarište na svijetu kada je u pitanju koronavirus je Italija. U razgovoru za "Dnevni avaz" ambasador Bosne i Hercegovine u Italiji Slavko Matanović je kazao kako je u proteklim danima zabilježen najveći skok osoba koje su ozdravile od koronavirusa. 

Vrhunac pandemije

- Ono što ohrabruje jeste pad novozaraženih. Treba reći da građani mnogo testiraju, negdje oko 30 hiljada dnevno i taj broj već dosegao pola miliona. Od tog broja nekih 16 posto bude pozitivno na virus - kaže Matanović. 

Matanović: BiH uradila dobar posao. Arhiv

Naš sagovornik smatra da je ovo sada u Italiji vrhunac pandemije.

- Vladine mjere koje su donesene dekretima i ministarstva zdravlja su se ipak pokazale kao učinkovite. Možda su malo i zakasnile, možda su mogle biti strožije, kao kod nas u BiH, ali se pokazuje da daju prve rezultate - pojašnjava Matanović.

Opisao nam je kako izgleda italijanska prijestonica.

U Rimu sablasno

- Rim izgleda sablasno. Ulice su inače dupke pune, a sada je prazno. Vjerujte mi, sve podsjeća kao da je avgust, kao da su svi otišli iz Rima – dodaje Matanović. 

Kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Italiji.

Tradicija i način života

Na kraju je uputio poruku bh. građanima 

- Ovdje se ide u pozorište, na utakmice, izlazi se svako veće, restorani su puni... To je pogodovalo širenju virusa i sa takvom tradicijom i načinom življenja, teško je odmah uvesti drastične mjere. Zbog toga je ovdje to išlo oprezno i zakasnilo se s reakcijom. Bh. vlasti su uradile dobar posao, blagovremeno donijeli ispravne mjere i mislim da kod nas pandemija neće imati te razmjere kao što je to u Italiji i Španiji - zaključuje bh. ambasador u Italiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.