DOM NARODA PSBIH

Čović razgovarao s ambasadorima Francuske i Nizozemske

Posebno naglašena tema zdravstvene zaštite stanovništva, kao i mjere koje se poduzimaju pri sprečavanju širenja zaraze

Dragan Čović. PSBiH

Fena

7.4.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović danas je imao odvojene telefonske razgovore s ambasadorom Republike Francuske u BiH Gijom Rusonom (Guillaume Rousson) i s ambasadorom Kraljevine Nizozemske u BiH Reinoutom Kasparom Vosom (Caspar).

Čović i ambasador Ruson razgovarali su o aktuelnoj situaciji u obje zemlje. Posebno je naglašena tema zdravstvene zaštite stanovništva, kao i mjere koje se poduzimaju pri sprečavanju širenja zaraze koronavirusa. Uz mjere pomoći zdravstvenom sustavu, sagovornici su komentirali i konkretne mjere pomoći privredi, kao i stabilizaciji ekonomskih prilika.

Sagovornici su se složili kako su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske tradicionalno dobri i prijatelјski, te smatraju kako bi se dodatnim koracima mogla unaprijediti ekonomska i privreda saradnja, na čemu će se, kako je istaknuto, raditi u budućem razdoblju.

Predsjedavajući Čović zahvalio je ambasadoru Rusonu na pomoći koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini u procesu EU i NATO integracija.

Dragan Čović. PSBiH

Predsjedavajući Čović i ambasador Kaspar Vos razmijenili su informacije i stajališta o zdravstvenom stanju uzrokovanom pojavom pandemije koronavirusa. Naglašena je važnost poštivanja svih donesenih mjera zaštite stanovništva, uz uvažavanje preporuka liječnika, epidemiologa i svih zdravstvenih ustanova. 

Komentiran je i liberalni pristup Nizozemske u borbi s koronavirusom. Ovim pristupom želi se u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život, istaknuo je ambasador Kaspar Vos.

Istaknuta je potreba međunarodne solidarnosti u borbi protiv pandemije, koja će, osim zdravstvenih problema, uzrokovati i probleme u privredi na globalnom nivou.

Komentirajući političke prilike u Bosni i Hercegovini, Čović je istakao kako evropski put BiH nema alternativu, te dodao kako Nizozemska može pomoći BiH u reformskim procesima, kao i u procesu preuzimanja obveza ka članstvu u EU.

Sagovornici su također naglasili da su ekonomski odnosi dvije zemlje dobri, te da postoji prostor za unapređenje saradnje na ekonomskom planu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.