TREBINJE

Dodik: Epicentar krize još nije prošao, bit će potrebne rigoroznije mjere

Preventivne mjere itekako potrebne, nisu pretjerane

Milorad Dodik. Screesnshot

Srna

7.4.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da epicentar krize u vezi s koronavirusom sigurno još nije prošao i da će biti potrebna još rigoroznija primjena preventivnih mjera.

On je rekao da je za područje cijele RS naručeno još respiratora, te da bi po okončanju nabavke njih trebalo da bude 200.

- U Republici Srpskoj imamo slobodnih oko 50 respiratora. Naručeno je novih 130 koje je kupila RS i pomoću drugih organizacija očekujemo da ćemo dobiti dovoljno, da ih bude 200 u RS - rekao je Dodik.

Dodao je da su životne namirnice obezbijeđene do kraja godine.

- Oni koji su ocijenili da trebaju napraviti zalihe, učinili su to. Marketi su puni robe. Republika Srpska ima dovoljno životnih namirnica i niko ne treba da se brine do kraja ove godine - rekao je Dodik. 


Ogroman gubitak

Istakao je kako je ogroman gubitak u privredi već sada jasan. 

- Zastoji će nas koštati 750 do 800 miliona samo prvi mjesec. Zavisi koliko će sve trajati. Prije svega treba sačuvati radna mjesta. Vlada RS je uplatila doprinose za sve radnike - za one koji su bili zatvoreni. U aprilu će biti isplaćena minimalna plaća 520 KM plus doprinosi za sve one koji neće raditi - rekao je Dodik.




Rigoroznija primjena mjera

On je zahvalio svim ljudima koji poštuju preventivne mjere i na taj način, prije svega, poštuju sebe, navodeći da situacija u vezi s koronavirusom nije nimalo bezazlena, već opasna.

Dodik je istaknuo da su preventivne mjere itekako potrebne, da nisu pretjerane, kao i da će biti potrebna još rigoroznija njihova primjena, radi zaštite zdravlja stanovništva.

Dodik, koji je u Trebinju prisustvovao sjednici Štaba za vanredne situacije ovog grada, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je štab u Trebinju operativan i uspješan te da je dobro reagirao kada je riječ o preventivnim mjerama koje su sinhronizirane s nivoom RS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.