GOVORE ZA AVAZ Vlasnik kompanije "Violeta" iz Gruda o trenutnoj situaciji u BiH

Petar Ćorluka: Kupili smo opremu za 38 zdravstvenih institucija

Zajedničkim i ustrajnim trudom, radom, uz poštivanje preventivnih mjera struke, možemo brzo izaći iz ovoga, kazao je Ćorluka

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

Ćorluka: Ekonomija je već osjetila posljedice

Foto: Pixell


Petar Ćorluka, jedan od najvećih bh. poduzetnika, donirao je 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogao zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv koronavirusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u Kini. Opremu, koja će biti raspoređena za 38 zdravstvenih institucija, na Sarajevskom aerodromu sinoć su dočekali Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Johan Satler (Sattler), ambasador Evropske unije u BiH. 

Za "Avaz" Ćorluka navodi kako je ekonomija već osjetila posljedice koronavirusa. 

Pojašnjava da je kupljeno šest respiratora i 420.000 komada različite zaštitne opreme, kao što su maske, zaštitna odijela, rukavice, naočale… 

  • Ćorluka: U septembru ćemo osjetiti krizu

    Ćorluka: U septembru ćemo osjetiti krizu

    Foto: Pixell


Određene obaveze

- Trenutno stanje najviše se odražava na primjeru namjenskih industrija, čija roba potrošačima sada nije prioritet da bi je kupili. U svijesti ljudi je da se snabdiju robom široke potrošnje, sad se veoma mali dio potrošača odlučuje na kupovinu specijaliziranih roba. Vjerujem da će se odgovorni u državi ponašati u skladu sa situacijom i da će poduzeti sve mjere kako bi se maksimalno smanjile posljedice na privredu. Smatram da bi se posebno brzo trebale donijeti odluke za pomoć malim poduzetnicima/obrtnicima koji su prisiljeni trenutno zatvoriti svoje radnje. Većina njih nema sredstava za servisiranje obaveza u ovim trenucima kad ne rade i nemaju prihoda. Prethodno navedeno dovodi do otpuštanja radnika i zato je potrebno što prije poduzeti mjere za pomoć. Kako sam već negdje spomenuo, dobro bi bilo da država privremeno ukine plaćanje određenih obaveza, jer će se tako lakše i brže reagirati - istaknuo je Ćorluka.  

Kako kaže, bolje je ukinuti plaćanje nego dijeliti, jer je pravedna podjela uvijek problem. 

Preventivne mjere

Smatra da će se prave posljedice trenutne situacije osjetiti tek u septembru ili oktobru, kad se, kako kaže, sve ovo završi. 

Potrebno je da vladajući što prije reagiraju s konkretnim mjerama, koje će donijeti dobro cijeloj privredi kako bi po završetku cijele situacije svi mogli krenuti s radom. Ukoliko na vrijeme reagiramo, imamo velike mogućnosti da ublažimo posljedice. Na primjeru zemalja koje su već poduzele neke radnje kad je u pitanju podrška privredi zbog situacije u kojoj smo se svi našli, možemo izvući najbolje zaključke i djelovati u skladu s mogućnostima BiH. Zajedničkim i ustrajnim trudom, radom, uz poštivanje preventivnih mjera struke, možemo brzo izaći iz ovoga - istaknuo je Ćorluka. 

NA VRH

Komentari