SAZNAJEMO Nadležne institucije zadužene da izrade prijedlog odluke

Cijene goriva bit će ograničene, trgovci neće moći loviti u mutnom!

Tokom jučerašnjeg dana dizel u Sarajevu se prodavao po cijeni od 1,86 KM do 2,16 KM, a benzin od 1,91 KM do 2,06 KM

E. Halimić / Avaz.ba
08.04.2020 19:15

Gorivo u Sarajevu i dalje košta više od dvije marke

Foto: Arhiv

Vlada Federacije BiH, kako saznaje „Dnevni avaz“, priprema odluku kojom će se u narednom periodu ograničiti cijene goriva. Kako nam je pojašnjeno, u pripremi je odluka o ograničavanju marže na maloprodaju, ali i veleprodaju goriva u FBiH.

Manje marže

Tačnije, namjera Vlade FBiH je da ograniči maksimalnu zaradu kompanija koje se bave uvozom i maloprodajom goriva u FBiH. Na određeni način ovu mjeru najavio je i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je kazao da Vlada prati cijene nafte te da će reagirati. Međutim, već je izvjesno da tržište FBiH nije reagiralo na drastičan pad cijene nafte u svijetu. Tokom jučerašnjeg dana dizel u Sarajevu se prodavao po cijeni od 1,86 KM do 2,16 KM, a benzin od 1,91 KM do 2,06 KM.

Kako saznajemo, Ministarstvu trgovine FBiH u proteklom periodu pojedine neodgovorne benzinske pumpe prijavljivale su maržu ili, bolje reći, zaradu i do 50 feninga po litri goriva. To će ubuduće, saznajemo, biti manje.

  • U Hrvatskoj se cijene benzina kreću od 1,98 KM do 2,07 KM, dok je cijena dizela od 2,02 do 2,12 KM
    U Hrvatskoj se cijene benzina kreću od 1,98 KM do 2,07 KM, dok je cijena dizela od 2,02 do 2,12 KM Foto: Arhiv

Odluka Vlade

Dakle, kad odluka bude pripremljena, Vlada FBiH će na sjednici odlučiti na koji iznos će se ograničiti marža kompanija uvoznika goriva, ali i maloprodajnih kompanija. Nakon što odluka bude usvojena, nadležne institucije će kontrolirati uvozne cijene goriva, kao i maloprodajne cijene. Za svako kršenje odluke Vlade FBiH bit će predviđena i odgovarajuća novčana kazna.

Cijene u Hrvatskoj

Također, indikativno je da su u susjednoj Hrvatskoj početkom ove sedmice benzinske pumpe ponovo snizile svoje cijene. Radi se o trećem pojeftinjenju goriva u posljednje vrijeme. Dakle, prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj se cijene benzina kreću od 1,98 KM do 2,07 KM, dok je cijena dizela od 2,02 do 2,12 KM.

Komentari

NA VRH