RAZGOVOR

Muhamed Ahmić: Ako ne možemo primiti pacijente, možemo im ići kućama

Potrebno je, smatra, razdvojiti koji su to telefoni za simptome gripe, a koji su za starije pacijente s hroničnim bolestima

Ahmić: Ubrzati usluge. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

8.4.2020

Muhamed Ahmić, novi direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo, koji je danas imenovan za čelnika ove institucije, rekao je za "Avaz" da je svjestan da su upućene mnoge primjedbe na rad ove medicinske ustanove, ali da ne zna koliko su one opravdane.

Kaže da najprije mora sagledati i snimiti kompletnu situaciju, ali da, s obzirom na sva dešavanja, nema mnogo vremena i da je potrebno odmah reagirati.

- Moram objektivno snimiti situaciju, obići sve jedinice i vidjeti koje su potrebe i kako se radi. Moram odmah vidjeti šta je to što se može popraviti, na koji način se pružaju usluge. Mora se vidjeti jesu li te primjedbe opravdane. No, bez obzira na sve, usluge primarne zaštite moraju se pružati pacijentima bez obzira na ovu situaciju sa pandemijom koronavirusa - kaže Ahmić.

On je ustvrdio da se, ukoliko Dom zdravlja ne može primiti sve pacijente iz raznih razloga, onda može ići u patronažu i kućne posjete.





Dom zdravlja KS. Avaz

- Druga stvar, mi moramo povećati broj telefonskih linija za slučajeve sumnjive na zarazu koronavirusom i, u perspektivi, tačno definirati put pacijenta sa sumnjom na koronavirus. Mi moramo reorganizirati rad – kaže Ahmić.

Tvrdi da je vremena malo i da se sve mora poduzimati hitno.

- Sad, koliko ćemo uspjeti, vidjet ćemo. Ja zaista nemam podatke da li mi imamo dovoljan broj maski, opreme, ko je na bolovanju. Ja to zaista ne znam. Vjerujem da će kolega Mehmed Kulić meni prenijeti prave informacije. Usluge se moraju ubrzati – kaže on.

Potrebno je, kako smatra, razdvojiti koji su to brojevi telefona za simptome gripe, a koji su za starije pacijente s hroničnim bolestima.

- Naravno, na te pozive sada se moraju javljati ljekari, a ne kako je bilo prije. Učinit ću sve što mogu da poboljšamo situaciju. Ovo je vrijeme za zajednički i timski rad i solidarnost – kaže Ahmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.