COVID-19 Odluka Udruženja sudskih medicinara u BiH

U Sarajevu traže da se obustave obdukcije, a u RS se normalno obavljaju

Vještaci sudske medicine ne raspolažu neophodnom adekvatnom zaštitnom opremom

Avaz.ba

Udruženje sudskih medicinara u BiH uputilo svoje zahtjeve

Foto: Avaz


S obzirom na aktuelnu situaciju s epidemijom koornavirusa i implikacije na specijaliste sudske medicine, Udruženje sudskih medicinara u BiH provelo je intenzivnu online diskusiju sa svim članovima te je na toga 6. aprila održalo elektronsku sjednicu na kojoj su usvojeni zaključci. 

1 - Sudskomedicinski pregledi i obdukcije svih preminulih osoba će se obavljati tek nakon obavljanja analize na prisustvo Covida-19 i dobivanja negativnog nalaza. 

2 - Sudskomedicinski pregledi i obdukcije preminulih s pozivnim nalazom na Covid-19 neće se obavljati.

3 - Sudskomedicinski pregledi i obdukcije preminulih osoba s negativnim nalazom na prisustvo Covida-19 će se obavljati uz sve mjere i s maksimalno mogućom zaštitom, kao da se radi o preminulim osobama koje su pozitivne na Covid-19.

4 - Tražimo da se što hitnije osigura adekvatna zaštitna oprema, kako bi se smanjila mogućnost da se vještaci sudske medicine i njihovi pomoćnici zaraze, što bi veoma brzo iscrpilo kapacitete (U BiH trenutno postoji samo 14 specijalista sudske medicine).

5 - Prosekture/mrtvačnice svih ustanova u kojima se obavljaju sudskomedicinski pregledi i obdukcije preminulih, kao i mrtvačnice u kojima se čuvaju tijela ovih osoba, osposobiti/organizovati za rad u nastalim uslovima, a osoblje educirati.

  • Zaključci Udruženja sudskih medicinara u BiH

    Zaključci Udruženja sudskih medicinara u BiH

    Foto: Printscreen


Navedeni zaključci bit će dostavljeni svim nadležnim tužilaštvima u BiH i entitetskim ministarstvima pravde i zdravstva.

- Najnoviji rezultati zemalja koje vrše intenzivno testiranje na prisustvo Covida-19 ukazuju da može biti i do 50 posto osoba koje su pozitivne na virus i prenose zarazu, a nemaju nikakve simptome. U Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna ustanova koja raspolaže obdukcionom salom neophodnom za ovako visoko rizične obdukcije – navodi se u obrazloženju zaključaka.  

Dodaje se da vještaci sudske medicine ne raspolažu neophodnom adekvatnom zaštitnom opremom, te da nije uspostavljen sistem dezinfekcije prostora u kojima boravi i kroz koje prolaze pozitivne preminule osobe, od strane za to obučenih i opremljenih osoba/lica.

- Poznato je da je potrebno da prođe makar nekoliko dana od infekcije virusom (obično 3-5 dana) pa do trenutka kada test postaje pozitivan. Uvijek postoji mogućnost lažno negativnih rezultata, čak i uz potpuno ispravne procedure, što je već u nekoliko slučajeva potvrđeno i u BiH. Veliki broj osoba uzima/pakuje/transportuje/analizira uzorke, što može dovesti do grešaka i lažno negativnih rezultata – poručili su.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je danas da u tom bh. entitetu postoji mogućnost obdukcije osoba preminulih od koronavirusa.

- Obdukcije se rade. U kontaktu sam sa direktorom Zavoda za sudsku medicinu RS Željkom Karanom. Taj zavod i Institut za javno zdravstvo su napravili protokol kako i na koji način se rade obdukcije – rekao je Šeranić. 

Pojašnjava da je u tom slučaju neophodna zaštitna oprema, koja se koristi i u redovnom radu medicinskog osoblja kada su u pitanju oboljeli od koronavirusa.

Uvjerava da nema bojazni od virusa nakon smrti zaraženog.

  • Šeranić: Virus ugine onog trenutka kada čovjek umre

    Šeranić: Virus ugine onog trenutka kada čovjek umre

    Foto: Arhiv


- Virus ugine onog trenutka kada čovjek umre, jer mu treba živa ćelija za reprodukciju i sam život. Ali, obducent treba da provodi lične zaštitne mjere bez obzira na to šta je uzrok smrti - rekao je resorni entitetski ministar. 

Kaže da je bilo nekoliko osoba s neutvrđenim uzrokom smrti van bolnica te da su rađene obdukcije.

- Tada smo pokrenili cijeli taj mehanizam rada sa Zavodom za sudsku medicinu – dodao je Šeranić.

Od posljedica koronavirusa u RS do sada je preminulo 13 osoba, zaraženo je 365, a oporavila se 81 osoba.   

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na