SRAMOTNO

Djeca žele znati od čega im je umrla majka

Zgrožen sam sistemom ove države, kaže sin Nezir

Djeca žele znati od čega im je umrla majka. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

19.5.2020

Prošlo je 55 dana od smrti Advije Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, koja bila zaražena koronavirusom. Tijelo Advije Kanlić još nije ukopano, a porodica očajnički traži od nadležnih institucija da što prije urade obdukciju da bi obavili dženazu.

Infektivne bolesti

Sin Nezir Kanlić ispričao nam je kako još nisu dobili niti jedan odgovor, osim da oni koji to trebaju uraditi odbijaju izvršiti obdukciju jer tvrde da nemaju adekvatnu opremu.

- Zgrožen sam sistemom ove države, u kojoj čekam 55 dana da se provede zakonom propisana radnja obdukcije tijela moje majke. Još 2005. godine donesen je zakon o gradnji sale za infektivne bolesti, a 2020. ovaj kanton i Federacija nemaju opremu, a kamoli salu za infektivne bolesti - kazao je Kanlić.

On navodi kako se nadležni nisu potrudili da nabave niti jednu od potrebnih stavki.

- Zamislite kako je meni i mojoj porodici svakog dana ustati sa spoznajom da nikom u ovoj državi nije stalo da se izvrši obdukcija i da se sazna od čega je umrla moja majka - istakao je Kanlić.

Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije postupio prema naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo da se izvrši obdukcija 52-godišnje Advije Kanlić, koja je 24. marta preminula od, kako je tada rečeno, posljedica koronavirusa.


Drljević: Obdukcije se moraju raditi. Avaz

Ljekari ili ustanove

Harun Drljević iz Ljekarske komore FBiH kazao nam je da se obdukcije moraju raditi, isto kao što se pacijenti moraju pregledati.  

- Sramota je da se nakon toliko vremena nisu osigurali uvjeti da se uradi obdukcija. Oni koji su trebali osigurati uvjete koje predviđa Svjetska zdravstvena organizacija nisu to uradili. Krivci mogu biti ljekari ili ustanove - pojašnjava Drljević.


Obducenti tvrde da nemaju adekvatnu opremu

Obducenti tvrde da nemaju adekvatnu zaštitnu opremu i uvjete za vršenje obdukcije. Neki su javno rekli da neće raditi obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.